Από τα αγαπημένα όσπρια οι γίγαντες, γίνονται πεντανόστιμοι στο φούρνο, όταν τους συνδυάσουμε με ντομάτα, λαχανικά και μυρωδικά και τους ψήσουμε τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μελώσουν και να βγάλουν την υπέροχη γεμάτη γεύση τους.

Υλικά

250 γραμμάρια γίγαντες

2 φύλλα δάφνης

1 φλιτζάνι τσαγιού (200 ml) ελαιόλαδο

2 φλ. τσ. (400 γρ.) ντομάτες, ψιλοκομμένες, με τα υγρά τους (ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με τους χυμούς τους, τα οποία ψιλοκόβουμε)

1 φλ. τσ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες

3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 – 4 κλωνάρια σέλινο (με τα φύλλα), ψιλοκομμένα

½ ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος

2 κουταλιές σούπας μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό ή μισό-μισό)

3 κ. σ. φρυγανιά, τριμμένη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τους ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τους καλύπτουμε καλά με κρύο νερό, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και τους βάζουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές Φλωρίνης για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Μόλις περάσει η 1 ώρα βρασίματος των φασολιών, τα στραγγίζουμε (κρατάμε το ζουμί στην άκρη), και τα αδειάζουμε σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, με τους χυμούς τους, το σοταρισμένο μείγμα πιπεριάς-κρεμμυδιών, τις λιαστές ντομάτες, το σέλινο, τον άνηθο και το μπούκοβο. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι (200 ml) από το νερό από το βράσιμο των φασολιών. Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και βάζουμε το ταψί σε ένα από τα μεσαία ή χαμηλά ράφια του φούρνου. Ψήνουμε τους γίγαντες για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν. Τους σερβίρουμε ζεστούς ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.