Επίσκεψη στον Λευκό Οίκο πραγματοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον τούρκο πρόεδρο με κάθε επισημότητα, ενώ κατά τη διάρκεια των πρώτων δηλώσεων προέταξε… την παλιά τους φιλία.

«Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του τον Ερντογάν, στο Οβάλ γραφείο. «Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου».

Την ίδια ώρα, έξω από τον Λευκό Οίκο τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια υπό το φόβο διαδηλώσεων κατά των δύο προέδρων. Είναι ενδεικτικό ότι έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ερντογάν βρίσκονται ανιχνευτές μετάλλων και φορτηγά, ενώ σε οροφές κτιρίων βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές.

Η τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

Ενας επιπλέον λόγος που οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες αντιδράσεις διαδηλωτών είναι όσα εκτυλίχθηκαν το 2017. Τότε που ο Ερντογάν επισκέφτηκε για τελευταία φορά την Ουάσινγκτον.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι μπράβοι του Ερντογάν εξήλθαν της τουρκικής πρεσβείας και επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν εναντίον του προέδρου της Τουρκίας και ειδικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων.

Οι διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία του, έχοντας πανό και ντουντούκες, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν.

Οι άνδρες της φρουράς του, οι οποίοι φορούσαν μαύρα κοστούμια και μαύρα γυαλιά, ξυλοκόπησαν άγρια τους διαδηλωτές. Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι δυο ήταν σοβαρά, ενώ άλλοι δυο συνελήφθησαν.

Ενα μήνα αργότερα, οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα συλλήψεις εις βάρος 12 σωματοφυλάκων του προέδρου της Τουρκίας, με την κατηγορία ότι επιτέθηκαν εναντίον κούρδων διαδηλωτών. Όπως εξήγησε τότε ο αρχηγός της Αστυνομίας της Ουάσινγκτον, Πίτερ Νιούσαμ, οι σωματοφύλακες και τα μέλη της αστυνομικής φρουράς του τούρκου προέδρου αναγνωρίστηκαν σε βίντεο όπου καταγράφηκαν οι συμπλοκές.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν άργησε να μπει γρήγορα στο αρχείο, δεδομένου ότι αποτελούσε μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Ψυχρός και ατάραχος ο Ερντογάν

Το παρακάτω βίντεο όχι μόνο παρουσιάζει τα αίσχη που έκαναν οι μπράβοι του Ερντογάν, αλλά δείχνει τον τούρκο πρόεδρο λίγο πριν μπει στον Λευκό Οίκο.

Ο Ερντογάν, ψυχρός και ατάραχος βγαίνει από τη λιμουζίνα, στέκεται για λίγο μπροστά από την πόρτα του αυτοκινήτου και παρακολουθεί τα «καμάρια» του να δέρνουν τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του.

Μετά από αυτό, μπαίνει στον Λευκό Οίκο για να ξεκινήσει τη συνάντησή του με τον Τραμπ, σαν να μην συνέβη τίποτα.

Προφανώς για τον τούρκο πρόεδρο ήταν ακόμα μια συνηθισμένη μέρα…

Ωστόσο, οι Αρχές -δεδομένου και ότι η υπόθεση είχε εξοργίσει τον Ερντογάν και αποτελούσε ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον- έβαλαν… διακριτικά στο αρχείο την υπόθεση.