Πάνω από 5.000 αστυνομικοί, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για 5.500, διαφόρων υπηρεσιών, ανάμεσα στους οποίους και μέλη της νεοσύστατης ομάδας μοτοσικλετιστών «Δράση» (που αποτελεί συνέχεια της «Δέλτα»), οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ., drones αλλά και ελικόπτερο που θα επιτηρούν τις ταράτσες των πολυκατοικιών στα Εξάρχεια τις οποίες χρησιμοποιούν αντιεξουσιαστές για να επιτεθούν σε αστυνομικούς, αναμένεται να διατεθούν την ερχόμενη Κυριακή ανήμερα την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Παράλληλα σε επιφυλακή σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται και οχήματα της Πυροσβεστικής.

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε συναγερμό μετά τις συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα και τις επιχειρήσεις σε κτίρια υπό κατάληψη αλλά και στο εσωτερικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όπου βρέθηκαν αντικείμενα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια.

Παράλληλα η επιχείρηση αυτή σε συνδυασμό με την απόφαση της Συγκλήτου του συγκεκριμένου πανεπιστημιακού ιδρύματος να βάλει λουκέτο έως την Κυριακή πυροδότησε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα χθες το μεσημέρι να γίνουν επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων.

Υπό κατάληψη κτίρια. Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών θα βρεθούν κτίρια που συνεχίζουν να είναι υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές, ενώ σε κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται σταδιακά από την Παρασκευή εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πολυτεχνείο αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, και έντονη θα είναι η παρουσία αστυνομικών σε υπουργεία, στη Βουλή και σε πρεσβείες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής. Στόχος των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. η πορεία να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα και να υπάρξει μηδενική ανοχή σε όσους θελήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ζητήσει από αστυνομικούς που περιπολούν στους δρόμους της Αθήνας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν κινήσεις πανικού, να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να ερευνούν εξονυχιστικά υπηρεσιακά οχήματα για την ανεύρεση τυχόν εκρηκτικών μηχανισμών.

Παράλληλα έλεγαν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν ως την Κυριακή καταδρομικές επιθέσεις στα Εξάρχεια αλλά και σε άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας με στόχο αστυνομικούς, όπως συνέβη πρόσφατα με τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που συνόδευαν διμοιρία των ΜΑΤ, ή αστυνομικά τμήματα.

Ακόμη εξέφραζαν φόβους και για πιθανά χτυπήματα σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου καθώς λειτουργεί για αντιεξουσιαστές αποτρεπτικά η αυξημένη παρουσία αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως πριν από λίγες ημέρες η οργάνωση Μηδενιστική Ταξιαρχία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης στις 12 Οκτωβρίου και στην προκήρυξή της σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «ένας ακόμα λόγος που επιλέξαμε σαν στοχοθεσία το ΑΤ Πεντέλης είναι γιατί πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξαπλώσουμε τη σύγκρουση έξω από τα Εξάρχεια και το κέντρο της Αθήνας γενικά».