Να καταβάλει το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση, επειδή χρησιμοποίησε το ίδρυμά του ως πολιτικό εργαλείο, καταδικάστηκε την Πέμπτη από δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο συμβιβαστικής συμφωνίας.

Ο εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης προσέφυγε κατά του ιδρύματος και των διοικητών του τον Ιούνιο του 2016, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον οργανισμό για προσωπικά οφέλη και όχι στο πλαίσιο φιλανθρωπικής δράσης.

Αν και ο αμερικανός πρόεδρος είχε επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι δε θα συμβιβαζόταν σε αυτήν την υπόθεση, σύναψε, όπως και τα τρία από τα παιδιά του (ο Ντόναλντ Τζ., ο Έρικ και η Ιβάνκα) συμβιβαστική συμφωνία με την εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς προκειμένου να τερματιστεί η διαδικασία, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.

Το τελευταίο σκέλος της συμφωνίας είχε να κάνει με ένα φιλανθρωπικό γκαλά που οργανώθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στην Άιοβα.

Την εκδήλωση είχε χειριστεί το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του. Τα 2,8 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν, στο γκαλά, πέρασαν στο ίδρυμα, το οποίο, όμως, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η ομάδα του ήλεγξε τη διανομή τους.

Αν και τα χρήματα καταβλήθηκαν, στο τέλος, σε οργανώσεις στήριξης βετεράνων μαχητών, ο εισαγγελέας κατήγγειλε ένα μίγμα πολιτικής και ανθρωπιστικής δράσης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιδείκνυε δημοσίως τη γενναιοδωρία του.

Για να τιμωρήσει την αθέτηση εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ των υποχρεώσεών του ως διοικητή του ιδρύματος, η δικαστίνα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Σαλιάν Σκάρπουλα, καταδίκασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να καταβάλει το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση.

Τα χρήματα θα καταβληθούν σε οκτώ οργανώσεις με φιλανθρωπικό έργο, έγινε γνωστό από το γραφείο της εισαγγελίας.

Το ίδρυμα διαλύθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ