Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, με την ολλανδική στρατιωτική αστυνομία να ερευνά «ύποπτη κατάσταση» σε  αεροπλάνο. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές, εξεταζόταν το ενδεχόμενο αεροπειρατείας.

Η αγωνία έληξε όταν η ισπανική αεροπορική εταιρεία Air Europa ανακοίνωσε ότι ο κυβερνήτης αεροσκάφους της στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ «σήμανε κατά λάθος τον συναγερμό».

«Λάθος συναγερμός. Στην πτήση από το Άμστερνταμ για τη Μαδρίτη σήμερα το απόγευμα ενεργοποιήθηκε κατά λάθος ο συναγερμός περί αεροπειρατείας στο αεροδρόμιο. Δεν συνέβη τίποτα, όλοι οι επιβάτες είναι σώοι και ασφαλείς και περιμένουν να πετάξουν σύντομα» ανέφερε μέσω Twitter η εταιρεία, η οποία ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν.

Μεγάλη επιχείρηση

Νωρίτερα, σύμφωνα με την ολλανδική De Telegraaf, οι ολλανδικές αρχές έκτακτης ανάγκης ξεκίνησαν διαδικασίες για «συμβάν ή σοβαρό γεγονός με σημαντικές συνέπειες για τον πληθυσμό».

Πηγές που επικαλέστηκε η ολλανδική εφημερίδα ανέφεραν πως ο κυβερνήτης έκανε λόγο για αεροπειρατεία. Αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα από τις Αρχές. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως τρεις άντρες με μαχαίρια προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο της πτήσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιβάτες και το πλήρωμα αποβιβάστηκαν με ασφάλεια από το αεροπλάνο.

Στο σημείο μάλιστα έσπευσαν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου ενός ελικοπτέρου, καθώς και ασθενοφόρα, με τις Αρχές να αποκλείουν την περιοχή.

Δεν μπορούσαν να περάσουν από τον έλεγχο

Την ίδια ώρα, αρκετές πύλες αναχώρησης αποκλείστηκαν.

Ανθρωποι που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο και δεν μπορούσαν να περάσουν από τον έλεγχο άρχισαν να κάνουν αναρτήσεις στα social media, προσπαθώντας να μάθουν τι συμβαίνει.

Αλλοι επιβάτες ανέφεραν ότι σταμάτησε η αποβίβασή τους από αεροσκάφος, εξαιτίας του συναγερμού.

Το Σίπχολ είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους μεταφορικούς κόμβους στην Ευρώπη, εξυπηρετώντας περισσότερους από 70 εκατ. επιβάτες τον χρόνο.