Στο παραμύθι της Σταχτοπούτας η κολοκύθα μεταμορφώνεται σε άμαξα. Στην πραγματικότητα με το αγαπημένο χειμωνιάτικο λαχανικό – σύμβολο του Halloween, μπορεί κάποιος να δημιουργήσει πεντανόστιμες αλμυρές και γλυκές συνταγές αρκεί να το συνδυάσει με σωστά και ποιοτικά υλικά! Ακολουθούν τρεις συνταγές για σαλάτες.

Σαλάτα με κολοκύθα και ροκφόρ

Η σαλάτα με ψητή κολοκύθα και ροκφόρ, καθώς συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό δημιουργεί έναν συνδυασμό γεύσεων που θα ξετρελάνει τους πάντες!

Υλικά

Διάφορα σαλατικά της αρεσκείας σας (μαρούλι, λόλα ή ακόμη και σπανάκι baby)

500 γραμμάρια κολοκύθα κομμένη σε κύβους

1 κρεμμύδι

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

4 αποξηραμένα σύκα σε λεπτές φετούλες

100 γρ. ροκφόρ ή blue cheese

Για την σος

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κ. σ. ξύδι βαλσαμικό

1 κ. σ. χυμό από λεμόνι

1 κ. σ. μουστάρδα με κόκκους

2 κουταλάκια γλυκού μέλι

1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα κομματάκια την κολοκύθας και του κρεμμυδιού με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, για 35 λεπτά. Αναμειγνύουμε τα υλικά της σάλτσας και τα χτυπάμε για να δέσουν. Σε μία πιατέλα κόβουμε σε κομμάτια τις σαλάτες που διαλέξαμε. Τα περιχύνουμε με την μισή σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Από πάνω ρίχνουμε τα κομματάκια της ψημένης κολοκύθας. Προσθέτουμε τις φετούλες των σύκων, το ροκφόρ θρυμματισμένο και τα ψιλοκομμένα καρύδια. Περιχύνουμε την σαλάτα με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε.

 

Σαλάτα σπανάκι με ψητή κολοκύθα

Σαλάτα με τρυφερά φύλλα από σπανάκι, κολοκύθα ψητή, ξινόμηλο και αβοκάντο, που απογειώνει η σος με μέλι μουστάρδα.

Υλικά

100 γραμμάρια baby σπανάκι

100 γρ. baby leaves

2 καρότα (κομμένα σε λεπτές λωρίδες κατά μήκος)

1 ξινόμηλο (κομμένο σε ζουλιέν)

2 κουταλιές σούπας κράνμπερι ή σταφίδες

1 αβοκάντο (κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες-φλούδες)

1/2 φλιτζάνια φύλλα μαϊντανού

1/2 φλ. ψίχα από ωμό φιστίκι Αιγίνης

250 γραµμάρια κολοκύθα (κομμένη σε μικρά καρέ)

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

λίγο θυμάρι

αλάτι

Για την σος με μέλι και μουστάρδα

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλιά γλυκού μουστάρδα

1 κουταλάκι γλυκού μέλι

4 κουταλιές σούπας ξίδι βαλσάμικο

αλάτι

Εκτέλεση

Για την σαλάτα σπανάκι με ψητή κολοκύθα, ετοιμάζουμε πρώτα την κολοκύθα. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την κολοκύθα και το θυμάρι. Αλατίζουμε και σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά η κολοκύθα. Την αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια πιατέλα, βάζουμε τα φύλλα από το baby σπανάκι, τα bαby leaves, τα καρότα, το ξινόμηλο, τα κράνμπερις, το αβοκάντο και τα φύλλα μαϊντανού. Από πάνω τοποθετούμε την κρύα πλέον κολοκύθα. Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια.

Για τη σος μέλι μουστάρδα σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε κι αμέσως σερβίρουμε.

 

Σαλάτα ζεστή με κολοκύθα, ρεβίθια και σάλτσα από ταχίνι

Μια σαλάτα κανονικό γεύμα με κολοκύθα, ρεβίθια και σάλτσα από ταχίνι για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.

Υλικά

500 γραμμάρια κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 2 εκατοστά

300 γρ. ρεβίθια βρασμένα σε αλατισμένο νερό με λίγο ζωμό

1 σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη σος

1 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένη

χυμός από 1 λεμόνι

3 κουταλιές σούπας ταχίνι

2-3 κ. σ. νερό

2 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Για τη σος σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το λεμόνι. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Θα χρειαστεί ίσως λίγο επιπλέον νερό. Στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε.