Προκαλεί η Τουρκία Αθήνα και Λευκωσία ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Στην κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε δύο παράνομες NAVTEX οι οποίες δεσμεύουν περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Πάφου.

Οι περιοχές που έχει δεσμεύσει η Τουρκία συμπεριλαμβάνουν μέρος των οικοπέδων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου θα πρέπει να θυμίσουμε έχουν συμβόλαια η ενεργειακές εταιρείες και συγκεκριμένα η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική TOTAL.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Αλκιβιάδης Στεφανής, διεμήνυσε από την Λευκωσία ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται σε απόλυτο συγχρονισμό μέχρι την απελευθέρωση της μεγαλονήσου μέσα τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαλλαγμένης εγγυήσεων και στρατών κατοχής.

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα πιστεύει στον διάλογο και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με νηφαλιότητα.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα με την ΝΟΤΑΜ A6075/19 αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας στο να πραγματοποιήσει μεταξύ 5 και 7 Νοεμβρίου άσκηση βόρεια της Σαμοθράκης.

Η Τουρκία επαναφέρει τον πάγιο ισχυρισμό της πως, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συνθήκες, η Σαμοθράκη δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε κανένα στρατιωτικό σενάριο και άσκηση καθώς μαζί με άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα.