Τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 12 Δεκεμβρίου ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον, παραδεχόμενος για πρώτη φορά πως αδυνατεί να κάνει πραγματικότητα τη δέσμευσή του για Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Ενώ οι «27» αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα αν και πόση παράταση θα δώσουν στο Brexit (προσανατολίζονται προς μια «ελαστική παράταση» τριών μηνών, αν υπάρξει ωστόσο διαφωνία πιθανώς να συγκληθεί εκτάκτως σύνοδος κορυφής τη Δευτέρα), ο Τζόνσον κάλεσε με επιστολή του τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να στηρίξει τη Δευτέρα την πρότασή του για εκλογές (χρειάζεται τις ψήφους των δύο τρίτων της Βουλής των Κοινοτήτων) δεσμευόμενος ότι σε αυτή την περίπτωση η Βουλή θα έχει έως τις 6 Δεκεμβρίου χρόνο να εξετάσει / εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης.

Στην ίδια επιστολή, ωστόσο, φρόντισε να επισημάνει ότι ο ίδιος θα προτιμούσε μια συντομότερη αναβολή του Brexit, «μέχρι τις 15 ή τις 30 Νοεμβρίου».

Οι Εργατικοί επανέλαβαν πως θα στηρίξουν τη διεξαγωγή εκλογών μόλις αποκλειστεί το no-deal και εφόσον η παράταση του Brexit το επιτρέπει.

Η τρίτη προσπάθεια

Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια του Τζόνσον να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, μόλις μια εβδομάδα πριν από την τελική ημερομηνία για το Brexit.

Για το επιτελείο του, οι εκλογές θεωρούνται ο μοναδικός τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο αφού το κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα ψήφισε μεν υπέρ της συμφωνίας για το Brexit αλλά λίγα λεπτά αργότερα απέρριψε το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός για να επιτευχθεί ο στόχος του στις 31 Οκτωβρίου.

Η στάση της ΕΕ και ο ρόλος της Γαλλίας

Την ίδια ώρα, οι «27» της ΕΕ καλούνται να απαντήσουν στο πόση θα είναι η διάρκεια της νέας αναβολής που προτίθενται να δώσουν στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να ολοκληρώσει όλα τα απαιτούμενα βήματα που θα την οδηγήσουν εκτός της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι και σε αυτό το θέμα εμφανίζονται διχασμένοι.

Διότι αν και το πιθανότερο είναι να δοθεί μια τρίμηνη παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 με την πρόβλεψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει και νωρίτερα αυτής της ημερομηνίας, εφόσον ολοκληρώσει και νωρίτερα τις δέουσες κοινοβουλευτικές ενέργειες, υπάρχουν φωνές – με ισχυρότερη αυτή της Γαλλίας – που ζητούν η αναβολή να είναι διάρκειας μερικών ημερών ή εβδομάδων προκειμένου η Βουλή των Κοινοτήτων να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία της έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλέν, η Γαλλία είναι πρόθυμη να δώσει την αναβολή που ζητά η Βρετανία για το Brexit, εφόσον το Λονδίνο μπορέσει να εξηγήσει γιατί δικαιολογείται μια τέτοια ενέργεια.

«Η γαλλική θέση είναι να δώσουμε περισσότερο χρόνο, εφόσον αυτό είναι αιτιολογημένο, αν καταλάβουμε γιατί το κάνουμε. Κάποιο χρόνο για να επικυρωθεί (η συμφωνία για το Brexit) προφανώς… Αν μας πουν «Θέλουμε να κάνουμε εκλογές», θα δούμε το θέμα των εκλογών» πρόσθεσε.

«Εδώ δεν τίθεται θέμα τελεσιγράφων, είναι ζήτημα σαφήνειας» πρόσθεσε η Μονσαλέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Μυστική συνάντηση Κόρμπιν – Στέρτζον

Στο μεταξύ, η αρχηγός του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Νίκολα Στέρτζον φέρεται να προέτρεψε τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία κατά τη διάρκεια «μυστικής» συνάντησής τους.

Η Στέρτζον και ο Ιαν Μπλάκφορντ, κορυφαίο στέλεχος του SNP, συναντήθηκαν με τον Κόρμπιν και του ζήτησαν «να τους υποστηρίξει» τασσόμενος υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο τη 12η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο επικαλείται βουλευτή των Εργατικών.

«Δεν πιστεύω ότι τους έδωσε απάντηση» διευκρίνισε ο κοινοβουλευτικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sun.