Εκατοντάδες άμαχοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τις πρώτες οκτώ ημέρες της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες είναι εκτοπισμένοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για τον εγωκεντρικό, όμως, πρόεδρο των ΗΠΑ όλα αυτά είναι μόνο σαν… ένας καυγάς παιδιών σε μια αυλή.

Με αυτόν τον τρόπο και εν μέσω αυτοαποθέωσης, ο Τραμπ περιέγραψε την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία ως έναν καυγά ανάμεσα σε παιδιά (όπου παιδιά οι Τούρκοι και οι Κούρδοι), τα οποία πρέπει να αφήσεις για λίγο να τσακωθούν και μετά να τα χωρίσεις. Τι κι αν στον «καυγά» αυτόν, χάνονται αθώοι; Για τον Τραμπ μόνο ένα έχει σημασία: να μην πεθάνουν Αμερικανοί.

«Κάποιες φορές πρέπει να τους αφήσεις να τσακωθούν. Σαν δύο παιδιά σε μια αυλή, έπειτα τα χωρίζεις» είπε χαρακτηριστικά, σε ομιλία του στο Ντάλας των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις τουρκικές και κουρδικές δυνάμεις.

Αφού «τσακώθηκαν για κάποιες ημέρες, πήγαμε εκεί και είπαμε: »Θέλουμε ένα διάλειμμα»» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Μάλιστα, έπειτα και από την επιστολή που ο ίδιος απέστειλε στον Ερντογάν, είπε ότι ο τούρκος πρόεδρος ήταν «ένας gentleman, κατάλαβε. Αλλά χωρίς λίγη σκληρή αγάπη, δεν θα είχαμε ποτέ αυτήν τη συμφωνία».

Χωρίς να χυθεί σταγόνα… αμερικανικού αίματος

Από τις δηλώσεις του Τραμπ δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και το ρεσιτάλ εθνικισμού, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος παρέβλεψε τους άμαχους νεκρούς Κούρδους και ενδιαφέρθηκε μόνο για τα δικά του στρατεύματα.

«Χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αμερικανικού αίματος, ούτε μια σταγόνα, συμφωνήσαμε όλοι σε μια παύση, ή μια κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή των συνόρων της Συρίας» με την Τουρκία, είπε ο Τραμπ.

«Σκληρός άνδρας ο Ερντογάν – Έκανε το σωστό»

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανός πρόεδρος μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Αγκυρα έκανε λόγο για «σπουδαία ημέρα» για τις ΗΠΑ. «Έχουμε μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας πέντε ημερών» δήλωσε ο Τραμπ από το Φορτ Ουόρθ στο Τέξας.

«Πήραμε όλα όσα θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε ποτέ» είπε ο ίδιος.

«Οι Κούρδοι είναι απίστευτα χαρούμενοι με αυτήν τη λύση» συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την ικανοποίησή του. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα αρθούν «πολύ σύντομα» οι κυρώσεις και οι δασμοί σε βάρος της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως οι κυρώσεις δεν είναι πλέον απαραίτητες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «ως ομάδα, θέλω να ευχαριστήσω του Κούρδους», τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός έσωσε τις ζωές τους.

«Οι Κούρδοι είναι υπέροχοι» τόνισε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένας σκληρός άνδρας και έκανε το σωστό. Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα είναι τώρα ανοικτή, ανέφερε ο ίδιος. «Είναι φοβερός ηγέτης, σκληρός άνδρας, ισχυρός άνδρας και έκανε το σωστό».