Ένα από τα κλασσικά και λατρεμένα πιάτα μικρών και μεγαλύτερων, συνυφασμένο με αναμνήσεις παιδικές, με γεύση και άρωμα.

Υλικά

1 κιλό κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)

2 ξερά κρεμμύδια

½ πράσο

3 ώριμες ντομάτες

1 κουταλιά πελτέ

200 ml κόκκινο κρασί

100 ml ελαιόλαδο (και 20 ml ελαιόλαδο για τα μακαρόνια)

1 ξύλο κανέλας

3-4 καρφάκια γαρίφαλο

4-5 φύλλα δάφνης

½ κουταλάκι ζάχαρη

αλάτι και πιπέρι

500 γραμμάρια μακαρόνια Ν.6 ή 10

1 κουταλιά βούτυρο

τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το πράσο ψιλοκομμένα. Σβήνουμε με κρασί και ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να ψηθεί για λίγο και προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες και τον πελτέ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αλατίζουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μισή ώρα περίπου, κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο κρασί, όχι νερό. Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια όπως λέει η συσκευασία και σουρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και μια κουταλιά τυρί τριμμένο αφήνουμε να καεί το βούτυρο ρίχνουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε ελαφριά. Σερβίρουμε τα μακαρόνια με αρκετό κιμά και τριμμένο γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.