Έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

«Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική» δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ.

Για ένα θετικό τουλάχιστον σήμα, μίλησε ο Επίτροπος Γιοχάνες Χάν, ενώ την ίδια στιγμή Γαλλία και Γερμανία προσγειώνουν απότομα τις ελπίδες.

Η εφαρμογή των Πρεσπών συνδέεται με της ευρωπαϊκή μας προοπτική

«Η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες. Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]».

Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Χαν: Ας δοθεί ένα πράσινο φως

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημείωσε ότι αυτό που ζητείται από τους ηγέτες, είναι ένα «πράσινο φως», κάτι που δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα.

«Θα είναι όμως, ένα ξεκάθαρο σήμα της δέσμευσης στην ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα λάβουν τη σωστή απόφαση κατά την αυριανή και μεθαυριανή σύνοδο κορυφής.