Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σήμερα  κι ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), που την καθιέρωσε, μας καλεί να την γιορτάσουμε συζητώντας για τον ρόλο της υγιεινής διατροφής κι εστιάζοντας στην παχυσαρκία, που συχνά συνυπάρχει με την πείνα ακόμη και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Το μέγεθος του προβλήματος αναδεικνύουν στοιχεία της UNICEF για τα παιδιά: Από τα 676 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο το 2018, περίπου τα 227 εκατομμύρια -ή περίπου το ένα τρίτο- είναι υποσιτισμένα ή υπέρβαρα, ενώ 340 εκατομμύρια έχουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, υπολογίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών.

Αλλα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία και άλλες μορφές υποσιτισμού επηρεάζουν σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός θα είναι ένας στους δύο έως το 2025. Επιπλέον, μια ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για θανάτους από μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs), συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Όμως τι μπορούμε να κάνουμε;

Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν είναι οι εξαντλητικές δίαιτες, αλλά

η αλλαγή της διατροφής μας. Η αποχή από τα λιπαρά φαγητά, ο περιορισμός ζάχαρης και αλατιού, καθώς και μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, καρπούς με κέλυφος, σπόρους και ολικής αλέσεως και ψάρια, και γενικότερα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών, σε συνδυασμό με καθημερινό περπάτημα και ελεγχόμενες μερίδες στα γεύματα, εφοδιάζει ενεργειακά τον οργανισμό, χωρίς να του προσδώσει επιπλέον κιλά.

Για αρχή ας προσπαθήσουμε να τρώμε με παρέα και να μαγειρεύουμε στο σπίτι.

Προτιμότερο είναι να ακολουθούμε μια πιο παραδοσιακή, τοπική και εποχική διατροφή.

Έτσι ή αλλιώς καλό είναι να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες τροφίμων.

Επίσης, να καταναλώνουμε ψάρια που έχουν αλιευθεί ή εκτραφεί με βιώσιμο τρόπο.

Ακόμη να αλλάξουμε τα επεξεργασμένα, «λευκά», τρόφιμα με πιο θρεπτικές, «σκουρόχρωμες» επιλογές.

Απαραίτητο είναι να γνωρίσουμε τα λιπαρά, προτιμώντας τα ακόρεστα από τα κορεσμένα και τα τρανς.

Σημαντική είναι κατανάλωση φρέσκων τρόφιμων.

Θα πρέπει να είμαστε κριτικοί καταναλωτές  και να μην παρασυρόμαστε κατά την αγορά τροφίμων από τη διαφήμιση ή τη συσκευασία του προϊόντος.

Επίσης, να φροντίζουμε για περισσότερες και πιο θρεπτικές επιλογές για το γεύμα σε εργασία, σχολείο κ.ο.κ.

Τέλος, να μην ξεχνάμε ποτέ και κανένα από τα γεύματά σας και να πούμε ΝΑΙ σε ένα πλούσιο πρωινό, σε ένα υγιεινό σνακ και σε ένα υγιεινό βραδινό γεύμα με λίγα λιπαρά και θερμίδες, καθώς και στο άφθονο νερό.