Αν και λίγο μπελαλίδικο στην παρασκευή πιάτο, οι λαχανοντολμάδες αβγολέμονο, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά, που σε ανταμοίβει για τον κόπο σου με το παραπάνω. Φτιάχνονται σχεδόν όλο το χρόνο αφού εκτός από λάχανο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρουλόφυλλα, αμπελόφυλλα, σέσκουλα και λάπαθα.

Υλικά

1 λάχανο αφράτο ζεματισμένο

1 κιλό κιμάς

1 κρασοπότηρο ρύζι καρολίνα ή γλασέ

1 αβγό

2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2/3  ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

2-3 κλωνάρια σέλινο

2-3 καρότα σε φέτες-φύλλο δάφνης

1-2 λεμόνια για τον χυμό τους

Εκτέλεση

Για τους λαχανοντολμάδες, σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και βάζουμε το λάχανο να ζεματιστεί, αφού έχουμε κόψει και χαράξει το κοτσάνι για να χωρίσουν τα φύλλα. Αφού ετοιμαστεί το βγάζουμε με τη βοήθεια μιας πιρούνας και βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα, που έχουν μαλακώσει και ξεκολλάνε εύκολα, τα αφήνουμε να στραγγίξουν κι αφαιρούμε τυχόν σκληρό κοτσάνι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το αβγό, το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο άνηθο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ρύζι και λίγο νερό. Δουλεύουμε αρκετά το μείγμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Παίρνουμε μια βαθιά κατσαρόλα και βάζουμε στον πάτο τα κοτσάνια του λάχανου, τα κλωνάρια σέλινο, τα κοτσάνια του άνηθου, τα καρότα φέτες και το φύλλο δάφνης. Σε ταψί ανοίγουμε το λάχανο σιγά-σιγά σε φύλλα και κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια, τα οποία επίσης βάζουμε στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα-ένα φύλλο με τη γυαλιστερή πλευρά κάτω και τα νεύρα στην επάνω πλευρά και βάζουμε στην άκρη λίγη γέμιση. Τυλίγουμε σφιχτά μικρούς ντολμάδες και τοποθετούμε στην κατσαρόλα με σειρά χωρίς να αφήνουμε κενά. Όταν τελειώσουμε, αλατίζουμε, σκεπάζουμε τους ντολμάδες με νερό, σκεπάζουμε με μερικά λαχανόφυλλα, τοποθετούμε επάνω τους ένα πιάτο και σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμοι σουρώνουμε τον ζωμό σε μπολ για να κάνουμε τη σάλτσα αβγολέμονο.

Σάλτσα αβγολέμονο

Για τη σάλτσα αβγολέμονο σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε λάδι και αλεύρι και σοτάρουμε να ξανθύνει. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα 2/3 του ζεστού ζωμού και ανακατεύουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα μας και να γίνει ρευστή σα χυλός. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε έναν κρόκο αβγού, αλάτι, άνηθο ψιλοκομμένο και τον χυμό από το 1 λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε και τον υπόλοιπο ζωμό αν χρειαστεί. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κατά βούληση κι άλλο λεμόνι. Τοποθετούμε σε πιατέλα τους ντολμάδες. Ρίχνουμε επάνω τη σάλτσα και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με άνηθο ψιλοκομμένο.

Μπορούμε να φτιάξουμε τους ντολμάδες μας ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, και με αμπελόφυλλα ή μαρουλόφυλλα ή σέσκουλα ή λάπαθα.