Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη βορειανατολική Συρία, καθώς, όπως μεταδίδουν δημόσια συριακά μέσα ενημέρωσης, στην πόλη Μανμπίτζ εισέρχεται και ο συριακός στρατός.

Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όλα όσα διαδραματίζονται στην πόλη Μανμπίτζ, πόλη-θύλακα των Κούρδων όπου ενώ έχει ξεκινήσει επιχείρηση ο τουρκικός στρατός, στην πόλη εισέρχονται και τα συριακά στρατεύματα του Άσαντ.

Όλα δείχνουν πως η γενικευμένη σύρραξη είναι επί θύραις, καθώς ο συριακός στρατός εισέρχεται στην πόλη Μανμπίτζ στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με δημόσια ΜΜΕ, την ώρα που η Τουρκία και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) που συνεργάζεται με την Άγκυρα, έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση κατά της πόλης Μανμπίτζ.

«Μονάδες του στρατού εισήλθαν στην Μάνμπιτζ» μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τοπικός αξιωματούχος σε αυτή την πόλη που ελέγχεται από στρατιωτικό συμβούλιο το οποίο συνδέεται με τις κουρδικές αρχές, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την είσοδο των στρατευμάτων στην πόλη και την «ανάπτυξή τους στις γραμμές του μετώπου».

Νωρίτερα εισέβαλε η Τουρκία

Νωρίτερα, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις προειδοποιήσεις για κυρώσεις, τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ, η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της στο κουρδικό προπύργιο της Μάνμπιτζ.

Την επιχείρηση έχουν αναλάβει στρατεύματα Σύριων ανταρτών που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας και συνοδεύονται από τουρκικά τανκς.

Σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabah, οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται ήδη στην περιοχή, ενώ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συγκρούσεις.

Γιατί ο Ερντογάν θέλει τη Μανμπίτζ

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε σήμερα πως η Τουρκία σκοπεύει να εκδιώξει τους υπό την ηγεσία των Κούρδων μαχητές από την πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη Μανμπίτζ και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, έπειτα από την αποτυχία μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον πέρυσι που προέβλεπε την αποχώρηση των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

«Η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να απομακρυνθούν από τη Μανμπίτζ μέσα σε 90 ημέρες», είπε, εννοώντας τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Μανμπίτζ δεν έχει εκκαθαριστεί», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Μιλώντας για το άλλο κουρδικό προπύργιο, το Κομπάνι, ο Ερντογάν σημείωσε ότι δεν περιμένει να ανακύψουν προβλήματα στην πόλη αυτή. Πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν έχει μια «θετική προσέγγιση».

«Υπάρχουν πολλές φήμες αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας και με τη θετική προσέγγιση της Ρωσίας στο Κομπάνι, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε θέματα», είπε, χωρίς να επεκταθεί.