Η Μόσχα μπλόκαρε σήμερα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το προσχέδιο, που συνέταξαν οι ΗΠΑ, μιας κοινής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία αξιωνόταν από την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η Μόσχα εμπόδισε τη διαδικασία για την έγκριση του κειμένου, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 22.30 ώρα Ελλάδας, αναφέρει μία από τις πηγές.

Το προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο, στην αρχική εκδοχή του, ζητούσε από την Άγκυρα μονάχα να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, παρά στα στρατιωτικά μέσα, τροποποιήθηκε, υιοθετώντας αυστηρότερο τόνο, έπεται από τις παρατηρήσεις κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

100.000 έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στα βόρεια τμήματα της Συρίας, με τις μάχες να συνεχίζονται σε πόλεις και χωριά των Κούρδων.

Μέχρι στιγμής, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων ολοένα και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, όπως έγινε γνωστό από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζουμε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους» τονίζεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες κοινότητες, όμως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων σπεύδει σε καταφύγια στις πόλεις Αλ Χασάκα και Ταλ Ταμέρ και πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία».

Έκλεισε το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Συρίας αναγκάστηκε να κλείσει αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

«Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι MSF, είναι πλέον κλειστό διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους» επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.