Παραθαλάσσια βίλα στη Κινέτα επιφάνειας 517 τ.μ. σε έκταση σχεδόν 7,5 στρεμμάτων έχει εμπορική αξία 2.700.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της ανέρχεται στα 73.648 ευρώ και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τον ιδιοκτήτη της είναι μόνο 374 ευρώ! Οσα δηλαδή πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και ηλικίας 25 ετών στο Περιστέρι.

Μια άλλη εξοχική κατοικία στο Πόρτο Χέλι, 250 τετραγωνικών με έκταση 2 στεμμάτων, πωλείται 1.000.000 ευρώ. Για την Εφορία η αξία του ακινήτου είναι 125.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης της επιβαρύνεται με ετήσιο ΕΝΦΙΑ 378 ευρώ. Τον ίδιο φόρο πληρώνει πάνω – κάτω και ο κάτοχος ενός συνηθισμένου διαμερίσματος στην Καλλιθέα.

Πολυτελείς βίλες και εξοχικές κατοικίες σε περιοχές – φιλέτα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, το Πορτοχέλι, την Κινέτα, την Κρήτη, την Κέρκυρα, ακόμα και στην Αττική, δίπλα ή με θέα στη θάλασσα, πωλούνται σε τιμές που ζαλίζουν καθώς απευθύνονται αποκλειστικά σε αγοραστές με μεγάλα πορτοφόλια. Η εμπορική αξία των ακινήτων αυτών είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά οι ιδιοκτήτες τους παραμένουν σχεδόν αφορολόγητοι.

Διαβάστε ακόμα στο ρεπορτάζ της Μαρίας Βουργάνα:

– Που εντοπίζονται οι τεράστιες στρεβλώσεις στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών;

– Πόση μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ εμπορικής και αντικειμενικής τιμής των εκτός σχεδίου ακινήτων;

– Πόσο σύντομα θα αλλάξει αυτή η εικόνα;

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν