Πολλές φορές οι αριθμοί είναι ένας καλός τρόπος για να πεις… ψέματα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ωστόσο και ιδιαίτερα όσον αφορά το ποδόσφαιρο, τα νούμερα σου δίνουν την αλήθεια.

Στην περίπτωση του φετινού Παναθηναϊκού και του τραγικού ξεκινήματος που έχει κάνει η ομάδα του Γιώργου Δώνη στο πρωτάθλημα, η εικόνα της ομάδας αντικατοπτρίζεται στον απόλυτο βαθμό και στους αριθμούς της.

Μια ομάδα που δυσκολεύεται πολύ να σκοράρει, την ίδια ώρα που η άμυνά της «μπάζει» και δέχεται πολύ εύκολα γκολ. Μια ομάδα που έχει τη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας και τη δεύτερη χειρότερη επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός έχει σημειώσει σε τρεις αγώνες μόλις δύο γκολ και αυτά από πέναλτι. Ενα στη Λαμία, που προήλθε από χέρι του Πλιάτσικα έπειτα από σουτ του Κολοβού και το οποίο το εκτέλεσε εύστοχα ο Μακέντα και ένα κόντρα στον ΟΦΗ με τον Ιταλό να είναι και πάλι εκτελεστής και σκόρερ και τον Περέα να είναι εκείνος που το κέρδισε.

Επειτα από τρία παιχνίδια ο Παναθηναϊκός δεν έχει σκοράρει σε ροή αγώνα, κάτι που δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος στη δημιουργία της ομάδας. Και φυσικά, τα δύο γκολ που έχει σημειώσει τον φέρνουν στη δεύτερη θέση με τις χειρότερες επιθέσει, με την πρωτιά να κατέχει η ΑΕΛ με ένα γκολ. Αν δεν υπήρχαν τα πέναλτι, οι «πράσινοι» θα είχαν ένα μεγάλο μηδενικό.

Μια ομάδα που γενικά δυσκολεύεται πολύ να εκτελέσει, αφού έως τώρα έχει 23 τελικές προσπάθειες, δηλαδή 7,7 τελικές ανά παιχνίδι. Και μόλις ένα γκολ κάθε 11,5 τελικές προσπάθειες που πραγματοποιεί. Τραγικά ποσοστά.

Ακόμα πιο άσχημα είναι τα πράγματα στην αμυντική λειτουργία. Εκεί ο Παναθηναϊκός κατέχει την – αρνητική – πρωτιά στο πρωτάθλημα, καθώς είναι η μοναδική ομάδα που έχει δεχτεί οχτώ τέρματα έπειτα από τα τρία πρώτα παιχνίδια.

Ακολουθεί ο Παναιτωλικός με εφτά και οι Ατρόμητος, Βόλος, Αστέρας Τρίπολης που έχουν δεχτεί από έξι γκολ. Τα οχτώ γκολ και μάλιστα σε παιχνίδια που δεν είναι ντέρμπι είναι και ο… καθρέφτης του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός στην αμυντική του συνοχή.

Ο τρόπος, δε, που οι πράσινοι δέχονται τα γκολ είναι ενδεικτικός της κακής λειτουργίας στο αμυντικό τρανζίσιον. Στη Λαμία το γκολ προήλθε από βολέ του αντίπαλου τερματοφύλακα, με τον Παναθηναϊκό να είναι ψηλά.

Απέναντι στον ΟΦΗ το δεύτερο και το τρίτο γκολ προήλθαν ξανά με την ομάδα ψηλά και τους Κρητικούς να «χτυπούν» στην αντεπίθεση. Και στον Αρη, εκτός από το πρώτο, που προέρχεται από τραγικό λάθος του Ζαχίντ, τα άλλα τρία είναι και πάλι σε κόντρα επίθεση.

Πρώτος και στις κίτρινες

Ακόμα ένα στατιστικό στοιχείο με ενδιαφέρον είναι και οι κίτρινες κάρτες. Με τους «πράσινους» και εκεί να έχουν την πρωτιά. Ο Παναθηναϊκός έχει δει 13 κίτρινες κάρτες στα τρία πρώτα παιχνίδια, στοιχείο ασυνήθιστο για μεγάλη ομάδα, που υποτίθεται πως έχει περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια της.

Τον ίδιο αριθμό έχει και η Λάρισα, ενώ ακολουθεί η ΑΕΚ με δέκα. Πολλές από τις κάρτες του Παναθηναϊκού είναι και εκτός φάσης, όπως αυτή του Μακέντα στο «Βικελίδης», που χτύπησε αντίπαλο. Κάτι που αποδεικνύει και τον εκνευρισμό που επικρατεί.