Σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί έχει μετατραπεί ανά πάσα στιγμή έχει μετατραπεί το προσφυγικό.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, την ώρα που ο τούρκος πρόεδρος έχει απασφαλίσει απειλώντας καθημερινά και με «άνοιγμα των θυρών» προς την Ευρώπη, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα αναμένει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις του «σουλτάνου».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυξημένες είναι ροές προς τα νησιά σήμερα. Ειδικότερα, στη Λέσβο, από τις 06:00 έως τις 09:00 το πρωί της Τρίτης, έχουν φτάσει 300 πρόσφυγες, αυξημένοι αριθμοί οι οποίοι υπήρχαν και τις προηγούμενες ημέρες.

Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου για το προσφυγικό

Εν τω μεταξύ, βλέποντας την κατάσταση να έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο, Αθήνα και Λευκωσία αποφάσισαν τον συντονισμό των ενεργειών τους ενόψει των εξελίξεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπογραμμίσουν την ανάγκη για μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που θα αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη συνάντησή τους στην Κύπρο, διαπίστωσαν ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για ένα τέτοιο συντονισμό, ενόψει και του επικειμένου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται ότι θα συζητηθεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, αλλά και με δεδομένη την εκφρασθείσα πρόθεση της νέας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να θέσει στις προτεραιότητές της τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στα επίπεδα του 2015»

Μιλώντας στο One Channel για τα επίπεδα μεταναστευτικών ροών σήμερα στη χώρα μας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αλέξανδρος Ζαβός, τόνισε πως «στα επίπεδα 2015 δεν έχουμε φτάσει, όμως αυτή τη στιγμή παίζεται ένα παιχνίδι κι από την πλευρά της Τουρκίας, όχι μόνο αμυντικά αλλά και επιθετικά».

«Η Ευρώπη κινητοποιείται μόνο σε ό,τι την αφορά άμεσα και η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναπαύεται στα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» επεσήμανε ο κ. Ζαβός, σημειώνοντας πως η δυναμική της χώρας μας στην ΕΕ δεν είναι η ίδια σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία ή Γερμανία.