Αναπάντητα ερωτήματα κυριαρχούν για τις συνθήκες της τραγωδίας στο λούνα παρκ στον Αλμυρό Βόλου, όπου μια 13χρονη εκτοξεύτηκε από παιχνίδι και βρήκε ακαριαίο θάνατο.

Οι αρχές αναζητούν τις αιτίες αλλά και τους υπαίτιους της τραγωδίας μέσα από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, ενώ αναμένουν και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι διενεργούν έρευνα μετά από εντολή της Εισαγγελίας.

Στο μεταξύ, όμως, νέα στοιχεία βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας τόσο για το φονικό παιχνίδι, στο οποίο υπενθυμίζεται πως είχε τραυματιστεί δέκα χρόνια πριν μια 9χρονη, όσο και για την ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ.

Μιλώντας προ ημερών στο in.gr οι δικηγόροι Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Διαλεκτή Κοτζαμανίδου, οι οποίοι είχαν χειριστεί την υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού της 9χρονης στη Χαλκίδια, δήλωναν πως ο Αρειος Πάγος το 2007 είχε κρίνει με απόφασή του ότι «το μηχάνημα τύπου «χαλί» είναι ακατάλληλο για παιδιά και προορίζεται μόνο για ενήλικες».

Οι δύο χειριστές

Σε συνέχεια της εξέλιξης αυτής, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Νέα Σελίδα», σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν πολλά κενά στους κανόνες ασφαλείας του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Ειδικότερα, φέρεται να υπάρχει εγχειρίδιο λειτουργίας του το οποίο -σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο- «ορίζει μεταξύ άλλων ότι το μηχάνημα πρέπει να τίθεται σε λειτουργία από δύο χειριστές , οι οποίοι πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στον τρόπο λειτουργίας του με επιμέλεια της ιδιοκτήτριας».

Και στις δύο περιπτώσεις όμως των ατυχημάτων υπήρχε μόνο ένας χειριστής!

Αυτό επιβεβαιώνει και η μητέρας της 9χρονης η οποία είχε τραυματιστεί το 2009 στη Χαλκίδα. «Το εγχειρίδιο για το συγκεκριμένο παιχνίδι, στο δικό μας δικαστήριο, έλεγε πως πρέπει να έχει δύο χειριστές – έναν που χειρίζεται το μηχάνημα κι έναν έξω και γύρω από το παιχνίδι. Στη δική μας περίπτωση υπήρχε μόνος ένας. Το εγχειρίδιο μιλούσε επίσης για ζώνες ασφαλείας κάτι που δεν υπήρχε ούτε στη δική μας περίπτωση ούτε και τώρα» λέει στη «Νέα Σελίδα».

Οι έλεγχοι

Οσον αφορά στο ποιος επιβλέπει την ασφάλεια των παιχνιδιών ενός λούνα παρκ όταν αυτό πια έχει αρχίσει να λειτουργεί, ο κ. Δημητρακόπουλος εξηγεί πως «υπάρχει μια ιδιωτική εταιρεία πιστοποίησης».

«Η εταιρεία καλείται από τους ιδιοκτήτες. Ο εκάστοτε Δήμος οφείλει, όμως αφού χορηγηθεί η άδεια με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, να πραγματοποιεί κατά τη λειτουργία του λούνα παρκ επιτόπιους ελέγχους με εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές του δημοτικού/ κοινοτικού συμβουλίου για να διασφαλίζει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας».