Οι μαθητές λυκείου του Χονγκ Κονγκ σχημάτισαν το πρωί ανθρώπινες αλυσίδες και διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την κίνηση των συρμών του μετρό στο Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος για την δημοκρατία, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο που σημαδεύτηκε από ακραία βία.

Η πρώην βρετανική αποικία γνωρίζει εδώ και τρεις μήνες την μεγαλύτερη πολιτική της κρίση από την επιστροφή στην κινεζική κυριαρχία το 1997, με καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αυξανόμενη ανάμειξη της Κίνας στις εσωτερικές υποθέσεις της ημιαυτόνομης περιοχής.

Το Πεκίνο έχει πληθύνει τις ενέργειες εκφοβισμού, με την πραγματοποίηση ασκήσεων στα σύνορα και την άσκηση πιέσεων επί των επιχειρήσεων του Χονγκ Κονγκ.

«Το τέλος είναι κοντά» για τις κινητοποιήσεις, προειδοποίησε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε κύριο άρθρο του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ομως η απειλητική προειδοποίηση δεν εμπόδισε το πρωί της Δευτέρας τους διαδηλωτές, ντυμένους στα μαύρα, στο συμβολικό χρώμα του κινήματος, να βάλουν και πάλι στόχο το μετρό, ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του Χονγκ Κονγκ, εμποδίζοντας το κλείσιμο των θυρών των συρμών σε ορισμένους σταθμούς.

Παράλληλα, μαθητές λυκείων σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες μπροστά από τα σχολεία τους. Ορισμένοι φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, κράνη και προστατευτικά γυαλιά, όπως κάνουν οι διαδηλωτές για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα. Μαθητές εγκατέλειψαν τις τάξεις για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι το σπίτι μας. Είμαστε το μέλλον της πόλης και πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες για να την σώσουμε», δήλωσε μία 17χρονη μαθήτρια.

Το κίνημα ξεκίνησε τον Ιούνιο από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά νομοσχεδίου που επέτρεπε την έκδοση πολιτών του Χονγκ Κονγκ προς την Κίνα. Εκτοτε το κίνημα διευρύνθηκε εμπλουτίζοντας τις διεκδικήσεις του, με την καταγγελία της υποχώρησης των ελευθεριών και την αυξανόμενη ανάμειξη του Πεκίνου στις εσωτερικές υποθέσεις της περιοχής κατά παραβίασιν της αρχής «Μία χώρα, Δύο συστήματα» που προβλέπεται από την συμφωνία της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Διαδηλωτές κάλεσαν επίσης σήμερα σε γενική απεργία, χωρίς ανταπόκριση μέχρι το μέσον της ημέρας.

Φοιτητές προγραμματίζουν νέα διαδήλωση το απόγευμα. Τα μαθήματα στα πανεπιστήμια επρόκειτο να αρχίσουν σήμερα, αλλά οι φοιτητές ξεκίνησαν δεκαπενθήμερο μποϊκοτάζ.