Αναβρασμός επικρατεί στην πολιτική ζωή της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής από τις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου η Βουλή των Κοινοητήτων θα ανοίξει για μόλις μία εβδομάδα μετά την καλοκαιρινή διακοπή και οι πολέμιοι του Brexit χωρίς συμφωνία αναμένεται να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν μία καταστροφική έξοδο από την ΕΕ.

Με το «καλημέρα» την Τρίτη, οι Εργατικοί αναμένεται να καταθέσουν νομοσχέδιο για να σταματήσουν ένα άτακτο Brexit υπό το διάταγμα (Standing Order) 24, το οποίο επιτρέπει στους βουλευτές να ζητήσουν συζήτηση για «ένα συγκεκριμένο σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να τεθεί σε επείγουσα διαβούλευση». Μιλώντας στο κανάλι Sky News, ο Τζον ΜακΝτόνελ, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, αποκάλυψε ότι το νομοσχέδιο για την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία θα κατατεθεί την Τρίτη. «Μην υποτιμάτε το πόσο δύσκολο είναι να νομοθετήσεις μέσα σε μία εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό και για αυτό αναστέλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Βουλευτές με εμπειρία δεκαετιών εξετάζουν το πώς θα μπορούσαμε την Τρίτη και την Τετάρτη και την Πέμπτη να προωθήσουμε ένα νομοθετικό μέτρο που θα μας επιτρέψει να εμποδίσουμε (την έξοδο χωρίς συμφωνία) χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου», τόνισε.

Υπάρχουν φυσικά διάφορα στάδια από την κατάθεση και τη συζήτηση μέχρι την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν από τρεις μόνο μέρες μέχρι αρκετές εβδομάδες. Συνεπώς, το χρονοδιάγραμμα της αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα σφιχτό, καθώς η Βουλή θα ξανακλείσει την επόμενη Δευτέρα. Αν δεν παρθεί κάποια απόφαση, τότε η ημερομηνία οποιασδήποτε συζήτησης μετατίθεται εκ νέου μετά τις 14 Οκτωβρίου, ενώ στις 31 Οκτωβρίου το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Αμφίβολο θεωρείται να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα: πέρα από τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτει η αντιπολίτευση για ένα τέτοιο βήμα, ο ίδιος ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι αυτήν την στιγμή προέχει η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα για το αν οι ηγέτες των διαφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορέσουν να τα βρουν μεταξύ τους και να προχωρήσουν σε μία κοινή πορεία. Μέχρι στιγμής, έχουν ακουστεί πολλά διαφορετικά σενάρια για τα επόμενα βήματα των αντιπάλων του Τζόνσον.

Γκόουβ: «Θα δούμε τι λέει ο νόμος» σε περίπτωση που ψηφιστεί νομοσχέδιο που αποτρέπει το no deal

Ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των βουλευτών θα στηρίξει τη στρατηγική του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, αυτήν την εβδομάδα στο κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Άντριου Μαρ, στο BBC, ο υπουργός του Δουκάτου του Λάνκαστερ ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί στην περίπτωση που οι βουλευτές εγκρίνουν κάποιο νομοσχέδιο το οποίο θα είναι αντίθετο με τη στρατηγική της, να μην αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. «Ας δούμε τι θα λέει ο νόμος», απάντησε.

Όπως είναι φυσικό, η παραπάνω δήλωση του Γκοούβ προκάλεσε σάλο στη βρετανική αντιπολίτευση. Οι Εργατικοί κάνουν λόγο για «επιδείνωση της επίθεσης στη δημοκρατία από τους Τόρις» και υπογραμμίζουν ότι καμία κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπεράνω νόμου.

Ο Μάικλ Γκόουβ επέμεινε πάντως ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να επιτύχει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες και διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε φρέσκα τρόφιμα εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι θα αυξηθούν οι τιμές ορισμένων τροφίμων.

Όταν ρωτήθηκε αν η ελεύθερη μετακίνηση θα τερματιστεί στις 31 Οκτωβρίου απάντησε θετικά, ενώ στην ερώτηση αν η χώρα οδεύει προς εκλογές είπε: «Ελπίζω πως όχι».

Στην ίδια εκπομπή, ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, είπε ότι το κόμμα σκοπεύει να προωθήσει ένα νομοσχέδιο για να αποτρέψει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Το σχέδιο είναι ένα: να εμποδίσουμε τον Μπόρις Τζόνσον να μας βγάλει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, πολύ απλά», τόνισε.