Θυμάστε τις τηγανίτες που φτιάχνατε με την μητέρα σας, με ένα είδος χυλού που πέρναγε από το τηγάνι και ζάχαρη άχνη; Τα pancakes είναι κάτι σαν τηγανίτες στο πιο αφράτο τους, που μπορούν να φαγωθούν στο πρωινό, αλλά κι όλες τις ώρες της ημέρας. Η συνταγή μας είναι για τα πιο νόστιμα, αφράτα και ζουμερά pancakes με καραμελωμένες μπανάνες, που μπορείτε να συνοδεύσετε (γιατί όχι;) και με μια μπάλα παγωτό.

Υλικά

240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

6 γρ. μπέικιν πάουντερ

85 γρ. αβγό, χτυπημένο

375 γρ. γάλα

25 γρ. βούτυρο, για το τηγάνι

σάλτσα καραμέλα, για το σερβίρισμα

ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

250 γρ. μπανάνες, κομμένες σε χοντρές και λοξές ροδέλες

25 γρ. βούτυρο φρέσκο για το τηγάνισμα

50 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα

30 γρ. ρούμι

νερό

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τα pancakes, σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το βούτυρο και τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε γρήγορα με έναν αβγογδάρτη, ώστε να μην έχουμε σβώλους. Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε λίγο βούτυρο και ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο από το μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με τις καραμελωμένες μπανάνες. Σερβίρουμε, προαιρετικά, με σάλτσα καραμέλα και ζάχαρη άχνη κι από δίπλα (γιατί όχι;) με μια μπάλα παγωτό.

Για να καραμελώσουμε τις μπανάνες, τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καβουρδιστεί ελαφρά το βούτυρο (η ζάχαρη μπορεί να μην λιώσει εντελώς). Προσθέτουμε τις μπανάνες, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά για 2 περίπου λεπτά. Όταν οι μπανάνες μαλακώσουν, απομακρύνουμε από τη φωτιά για να προσθέσουμε το ρούμι, επαναφέρουμε προσεκτικά στη φωτιά, προσθέτουμε λίγο νερό και κρατάμε τις μπανάνες στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί.