Μια αγαπημένη και φημισμένη πίτα, που είναι συνώνυμη της ελληνικής κουζίνας μαζί με τον μουσακά, την ελληνική σαλάτα, το σουβλάκι και το τζατζίκι, η σπανακόπιτα, όταν φτιάχνεται με χειροποίητο και τραγανό φύλλο με γέμιση από σπανάκι και πολλά μυρωδικά, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και δεν μένει ούτε κομμάτι...

Υλικά

Για τη γέμιση

800-1000 γραμμάρια σπανάκι μόνο τα φύλλα

2 πράσα

5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο

½ ματσάκι μαϊντανό

μερικά φυλλαράκια δυόσμο (προαιρετικά)

300 γρ. φέτα

100 γρ. ανθότυρο ξηρό και γραβιέρα

200 γρ. τραχανά χωριάτικο ή φρυγανιά ή σιμιγδάλι

αλάτι (εφόσον χρειαστεί) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

σουσάμι (προαιρετικά) για την επιφάνεια της πίτας

 

Για τη ζύμη

300 ml χλιαρό νερό

½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ρακί ή ξύδι

1 κουταλάκι αλάτι

500-600 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο (μισό κίτρινο σταρένιο, μισό ΓΟΧ)

 

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση: Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι το κόβουμε και το βάζουμε σε μια λεκάνη, το ραντίζουμε με αλάτι και το αφήνουμε για λίγη ώρα, έπειτα το στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά του. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο, το μαϊντανό τον άνηθο, τα προσθέτουμε στο σπανάκι, και ξαναστύβουμε για δεύτερη φορά για να φύγουν καλά τα υγρά τους και να μη μαλακώσει το φύλλο. Ρίχνουμε τα τυριά και τον τραχανά, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε τη γέμιση και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι. Φτιάχνουμε το φύλλο, σε μια λεκάνη ρίχνουμε το νερό, λάδι, ρακί ή ξύδι, το αλάτι και προσθέτουμε λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μέτρια μαλακή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια, τα αλευρώνουμε στη λεκάνη και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα η ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά και ανοίγουμε τέσσερα φύλλα πολύ λεπτά. Λαδώνουμε το ταψί μας που μπορεί να είναι κι αλουμινίου διάστασης 40cm και βάζουμε το πρώτο φύλλο πατσαβουριαστά και καλά λαδωμένο, ώστε υπάρχει κενό, να κυκλοφορεί ο αέρας όπως ψήνεται και σε συνδυασμό με το λάδι να γίνει το φύλλο τραγανό όταν είναι έτοιμη η πίτα μας. Βάζουμε και λαδώνουμε το δεύτερο φύλλο και πάνω σε αυτό απλώνουμε τη γέμιση. Κατόπιν απλώνουμε τα άλλα δυο φύλλα, τα λαδώνουμε, και τα τοποθετούμε και αυτά πατσαβουριαστά όπως και τα δυο κάτω. Χαράζουμε επιφανειακά σε κομμάτια, ρίχνουμε το σουσάμι και ραντίζουμε αρκετές φορές με νερό, ώστε σε συνδυασμό με το λάδι να γίνει τραγανό το φύλλο. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς C, με αέρα και κάτω αντίσταση για περίπου μια ώρα ή σε πάνω και κάτω αντίσταση απλά ο χρόνος ψησίματος θα είναι κατάτι πιο πολύς ανάλογα το φούρνο. Έτσι ή αλλιώς ελέγξτε την πίτα σας και ψήστε όσο χρειάζεται για να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή.