Με τρεις εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης θα ξεκινήσει την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα, που θα αντιμετωπίζει την ομηρία των πολιτών από την γραφειοκρατία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό του κυβερνητικού έργου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στο γεγονός ότι στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση έκανε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, βήματα για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθεί ιδιαίτερα στη στελέχωση της κυβέρνησης και του κράτους που έγινε με γοργούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι μια διαδικασία που στο παρελθόν χρειαζόταν ακόμη και μήνες, ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από έναν μήνα. Σημαντικό δείγμα γραφής, άλλωστε, αποτελεί για την κυβέρνηση το γεγονός ότι συνολικά οι Γενικοί Γραμματείς είναι περίπου κατά 30% λιγότεροι σε σχέση με τον αριθμό τους κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,.

Όπως αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος «συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας, η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή.

Επιπλέον σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για 4 μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρη τη δημόσια ζωή:

1ον. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.

2ον. Η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται

3ον. Καταπολεμάται η γραφειοκρατία.

4ον. Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου

Επίσης θα αναφέρει στοιχεία μεταξύ των οποίων κι αυτά για τους μετακλητούς που δείχνουν ότι από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108.

Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Αναφερόμενος δε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαφθοράς και στην απόλυτη ανεξαρτησία με την οποία θα εξοπλιστούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα τονίσει χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θα έχουμε τον δικό μας Ρασπούτιν!»