Στο πλατό της εκπομπής Citizen Οne βρέθηκε καλεσμένος ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης. Με αφορμή τη σεισμική δόνησε που ταρακούνησε σήμερα (19/7) την Αττική, ο καθηγητής μίλησε, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας περίπτωσης, για τον τρόπο κατασκευής κτιρίων με αντισεισμικές υποδομές, αλλά και για τα παλιά και νέα κτίρια της Αθήνας.

«Θα έπρεπε να είμαστε ικανότεροι να αντιμετωπίσουμε το σεισμικό κίνδυνο», δήλωσε ο κύριος Καρύδης, ενώ τόνισε πως το σημαντικότερο όλων είναι η πρόληψη. «Εξαιρετικά επαρκή» χαρακτήρισε τον αντισεισμικό κανονισμό, ο οποίος εγκαθιδρύθηκε επισήμως και πανελλαδικά το 1959. Ο καθηγητής υπογράμμισε πως τα κτίρια που χτίστηκαν πριν από τον κανονισμό είναι γερά, σε αντίθεση με τα νεότερα, από το 1964 έως το 1980, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω «της ταχύτητας δόμησης, το μπουμ εξέλιξης, της προχειρότητας και τον μη έλεγχο της κατασκευής». Σχετικά με την συμβολή ενός μηχανικού στην διάγνωση τυχόν προβλημάτων σε κτίρια, ο κύριος Καρύδης σημείωσε πως «η αγορά ακινήτου θα πρέπει να συνοδεύεται από αυτοψία μηχανικού».

Σε γενικές γραμμές, τα κτίρια στην Ελλάδα έχουν συνεπείς κατασκευές, σύμφωνα με τον καθηγητή, ωστόσο, «όλα εξαρτώνται από τη συντήρηση». Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα των αρχαίων μνημείων, ο κύριος Καρύδης εξήγησε πως «ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου», ενώ ενυπάρχει και κίνδυνος αλλοίωσης της μορφής λόγω της συντήρησης. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπογράμμισε πως τα κτίρια της αρχαιότητας έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ικανά να αντέξουν χιλιάδες χρόνια, λόγω της χρήσης του υλικού που επιλέχθηκε για την κατασκευή τους. Παρ’ όλα αυτά, ο κύριος Καρύδης τόνισε πως «δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη φύση» και αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία σε μια σεισμική δόνηση είναι η «επιτάχυνση» και η «ένταση» του σεισμού.

Πηγή: onetv.gr