Η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb φαίνεται πως θα αποτελέσει μια από τις πρώτες καυτές «πατάτες» που θα κληθεί να πάρει στα χέρια της η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

Ο νέος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει κατά τόπους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, γεγονός που σίγουρα θα συζητηθεί.

Παράλληλα, η πλατφόρμα αναγκάστηκε να συμμορφωθεί στις επιταγές της Κομισιόν, βελτιώνοντας τον τρόπο που παρουσιάζει τις προσφορές της. Έτσι, δίνεται ένα τέλος στα «ψιλά γράμματα» και τις κρυφές χρεώσεις και η πλατφόρμα τηρεί πλέον την κοινοτική νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών.

Παραδιάς: Λάθος η λήψη περιοριστικών μέτρων για Airbnb

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο  Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), επισημαίνει πως οι σχετικές ρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο προβλέπονται ήδη από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και απαιτούν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) των υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών.  Η έκδοσή τους όμως καθυστερούσε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελώντας μόνιμο πεδίο υποβόσκουσας αντιπαράθεσης με τους ξενοδόχους. Οι τελευταίοι ζητούν τη θέσπιση κανόνων παιχνιδιού και περιορισμού της δραστηριότητας των πλατφορμών τύπου Airbnb, μέσω της υιοθέτησης πρακτικών που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες.

Ο κ. Παραδιάς εμφανίζεται αντίθετος με τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ μέρους της νέας κυβέρνησης, σπεύδοντας να την ερμηνεύσει ως ένδειξη έλλειψης ψυχραιμίας.

«Θεωρώ πως θα ήταν τεράστιο σφάλμα να χάσει την ψυχραιμία της η νέα κυβέρνηση και να αρχίσει να επιβάλλει περιορισμούς σε κάτι το οποίο από μόνο του θα διορθωθεί πάρα πολύ σύντομα», αναφέρει ο επικεφαλής της ΠΟΜΙΔΑ.

Ο Στρ. Παραδιάς εκτιμά πως η χρονιά που διανύουμε θα αποδειχθεί κομβική για την αλλαγή δεδομένων στην αγορά όπου δραστηριοποιούνται οι πλατφόρμες τύπου Airbnb.

«Εμείς περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο πολύ μεγάλη διόρθωση στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων και προσφορά πάρα πολλών κατοικιών σε κανονικούς ενοικιαστές και μικρών σπιτιών όπως γκαρσονιέρες, πρόσφατα ανακαινισμένων, σε φοιτητές».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb άνθισαν σε μια περίοδο κατά την οποία τα ενοίκια βρέθηκαν στο ναδίρ, ενώ την ίδια στιγμή υπήρχε μεγάλος αριθμός ξενοίκιαστων, ημιτελών και εγκαταλελειμμένων κατοικιών και γραφείων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Όπως εξηγεί στο Euro2day.gr, «Το Airbnb άνθισε σε άδειες οικοδομές, δεν έγιναν εξώσεις για να αναπτυχθεί κι έσπευσαν πολλοί  να κάνουν αυτή τη δουλειά. Μόνο που δεν υπάρχει πλέον δουλειά για όλους και δεν είναι δουλειά που μπορούν να την κάνουν όλοι. Χρειάζεται κατάλληλα ακίνητα, σε κατάλληλες περιοχές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσοι τα διαχειρίζονται να γνωρίζουν γλώσσες και να είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο».

Το άνοιγμα τουριστικών αγορών όπως της Τουρκίας και της Αιγύπτου, η μειωμένη κίνηση προς Ελλάδα σε σύγκριση με πέρυσι και η μείωση των τιμών στις διανυκτερεύσεις οδηγούν σε αλλαγή δεδομένων στην αγορά, σύμφωνα με τον Στρ. Παραδιά.

«Όταν η τιμή διανυκτέρευσης, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη έχει πέσει στα επίπεδα των 19 ευρώ κι ένας ιδιοκτήτης καταφέρνει να νοικιάσει το ακίνητό του μέσω Airbnb για δύο μήνες αλλά πληρώνει κοινόχρηστα, ΔEH και νερό για δώδεκα μήνες, αρχίζει να βλέπει τον κόσμο με άλλα μάτια…».

Ο ίδιος «φωτογραφίζει» το αναμενόμενο μέγεθος διόρθωσης στην εν λόγω αγορά, αναφέροντας πως περισσότεροι από το 1/3 των ιδιοκτητών κατοικιών Airbnb δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (σ.σ. απαραίτητος για να ασκείται νόμιμα η δραστηριότητα και να δηλώνονται τα εισοδήματα από αυτήν). «Όλοι  αυτοί βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb», προβλέποντας πως είτε θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν είτε θα επιστρέψουν από μόνοι τους στις μακροχρόνιες μισθώσεις από τον Σεπτέμβριο, όταν αρχίζει νέα σεζόν.

Σύμφωνα με τον Στρ. Παραδιά, η επιβολή περιορισμών στη δραστηριότητα της Airbnb θα  οδηγήσει σε περιορισμό της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα. «Θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας. Το αντιλήφθηκε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τους εξηγήσαμε τα δεδομένα».

Ο ίδιος δεν προεξοφλεί πως ενδεχόμενη λήψη περιοριστικών μέτρων της δραστηριότητας της Airbnb θα οφειλόταν «σαφέστατα σε πιέσεις των ξενοδόχων».