Όπως όλες οι μορφές άσκησης, η κολύμβηση και δη οι βουτιές, που τόσο αγαπούν τα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και μάλιστα σοβαρούς τραυματισμούς (κακώσεις σπονδυλικής στήλης κ.ο.κ.), όταν δεν γίνονται σωστά. Τι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί ώστε να κάνει απολαυστικές και κυρίως ασφαλείς βουτιές;

Όταν κολυμπάτε σε ανοιχτή θάλασσα σε περιοχή που δεν γνωρίζετε να μην τρέχει και πέφτει μέσα με το κεφάλι.

Ποτέ δεν βουτάς από ψηλά εάν δεν έχεις κάνει κατόπτευση του βυθού, στον οποίο θα κάνεις τη βουτιά, για να αποφύγεις τυχόν χτύπημα σε κρυφά βράχια κι αιχμηρές πέτρες, αλλά και ρεύματα, κι αν δεν έχεις σιγουρευτεί ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά. Έτσι ή αλλιώς βουτάς με τα πόδια και όχι με το κεφάλι, ενώ καλό είναι να αποφεύγεις τα σπρωξίματα πριν τη βουτιά όπου κι αν βρίσκεσαι.

Γενικότερα να αποφεύγει να βουτά σε ρηχά νερά.

Επίσης να αποφεύγει τις βουτιές σε θολά νερά. Θα πρέπει να μπορεί να διακρίνει από την επιφάνεια του νερού ποιο είναι το βαθύτερο σημείο του βυθού πριν βουτήξει.

Εάν κολυμπάτε σε πισίνα, εννοείται πως επιβάλλεται να κάνει βουτιές από την άκρη του βατήρα. Να μην τρέχει επάνω στο βατήρα, ανεβαίνει επάνω του ένας ένας και αφού έχει βουτήξει απομακρύνεται γρήγορα από το σημείο όπου έπεσε, αφού ενδέχεται κάποιος άλλος να πηδήξει αμέσως μετά από εκείνο.

Για να ελαχιστοποιήσετε τις λοιμώξεις των αυτιών σας και του παιδιού σας μετά τις βουτιές να στεγνώνετε καλά τα αυτιά μετά την κολύμβηση με μπατονέτα.

Ετσι ή αλλιώς να ενημερώνεστε προκαταβολικά για το που μπορείτε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια και ποιες είναι οι πλησιέστερες δομές υγείας στην περιοχή που κολυμπάτε. Καλές κι ασφαλείς βουτιές!