Υπάρχουν αρκετά πράγματα στα οποία μπορείς να επιστήσεις την προσοχή σε ένα παιδί ώστε να απολαύσει τη θάλασσα με ασφάλεια, ωστόσο κάποια από αυτά επιβάλλεται να τα υιοθετήσει και να τα τηρεί ευλαβικά, εν είδει sos κανόνων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνέψει η σωματική του ακεραιότητα. Έχουμε και λέμε:

Ποτέ δεν βουτάς από ψηλά εάν δεν έχεις κάνει κατόπτευση του βυθού, στον οποίο θα κάνεις τη βουτιά, για να αποφύγεις τυχόν χτύπημα σε κρυφά βράχια κι αιχμηρές πέτρες, κι αν δεν έχεις σιγουρευτεί ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά. Έτσι ή αλλιώς βουτάς με τα πόδια και όχι με το κεφάλι, ενώ καλό είναι να αποφεύγεις τα σπρωξίματα στο νερό.

Εάν δεν ξέρεις καλό κολύμπι δεν υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου και δεν κολυμπάς όπου δεν πατώνεις. Τα φουσκωτά βοηθήματα όπως μπρατσάκια, κουλούρες κλπ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την επίβλεψη των γονιών.

Ακόμη και στα ρηχά, ένα μικρό παιδί απαγορεύεται να μπαίνει στη θάλασσα μόνο του, χωρίς επίβλεψη ενήλικα, γιατί ο πνιγμός συμβαίνει σιωπηλά και αστραπιαία καμιά φορά μπροστά στα μάτια μας, και στα ρηχά. Μάλιστα το 2015 ήταν η τρίτη αιτία θανάτου λόγω ατυχήματος σε παιδιά 5-14 ετών σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Ακόμη κι αν κολυμπάς σαν… ψάρι δεν ξεμακραίνεις μόνος σου σε άπατα νερά, ώστε να αποφύγεις τυχόν απρόοπτα, αφού η θάλασσα εγκυμονεί κινδύνους (υπόγεια ρεύματα, επικίνδυνα ψάρια, σαλούφες, τσούχτρες κ.ο.κ.) κι ένας πολύ καλός κολυμβητής μπορεί να πνιγεί, πόσο μάλλον ένα παιδί, που μπορεί να τρομάξει πιο εύκολα.

Αν η θάλασσα έχει κύμα πες στο παιδί να κολυμπάει με την πλάτη προς την ακτή, ούτως ώστε να μην καλυφθεί ξαφνικά από τα κύματα και τρομάξει. Εξήγησε στο παιδί ότι ουδέποτε δεν κολυμπάς όταν βρέχει καταρρακτωδώς κι έχει κεραυνούς κι αστραπές, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και το σώμα και δη τα χέρια και τα πόδια όπως κινούνται λειτουργούν σαν κεραίες που τους προσελκύουν.

Ποτέ δεν κολυμπάς με γεμάτο στομάχι, αλλά αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα, ώστε να αποφύγεις τυχόν εισρόφηση θαλάσσιου νερού στους πνεύμονες.

Όσο τα παιδί είναι εκτεθειμένο στον ήλιο είναι απαραίτητο να φοράει το αντιηλιακό του. Όταν παίζει στην ακροθαλασσιά, καλό είναι να έχει καλυμμένο το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του με ένα μακρύ ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι και ένα καπέλο. Καλές βουτιές και παιχνίδια στη θάλασσα!