Τύπωσαν σχολικό βιβλίο και μετά το κατήργησαν! Συνέβη και αυτό στην πολύπαθη εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, όπου οι αλλαγές στην εξεταστέα ύλη των μαθημάτων της επόμενης Γ’ Λυκείου, γίνονταν την περασμένη εβδομάδα μέχρι την τελευταία στιγμή. Ετσι, ενώ για τα Μαθηματικά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είχε προτείνει τη διδασκαλία και του βιβλίου της Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους της κατεύθυνσης της επόμενης χρονιάς, το βιβλίο αυτό «κόπηκε» την τελευταία στιγμή από το υπουργείο Παιδείας. Βεβαίως η εντολή για να τυπωθεί είχε δοθεί εδώ και ένα μήνα και το βιβλίο είχε τυπωθεί, «περιμένοντας» σε στοίβες στα σημεία διανομής του πρώην Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων (νυν Διόφαντου) για να αποσταλεί στα σχολεία στις 24 του μήνα.

Πρόκειται για το βιβλίο «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» το οποίο έως πέρυσι το διδάσκονταν όλοι οι μαθητές ως μάθημα Γενικής Παιδείας. Την επόμενη χρονιά όμως και με βάση την μεταρρύθμιση Γαβρόγλου στα σχολεία και το νέο εξεταστικό σύστημα το μάθημα αυτό θα διδάσκεται στην Γ’ Λυκείου μόνο στους μαθητές των κατευθύνσεων Θετικών Επιστημών και Οικονομίας, και μάλιστα επί έξι ώρες εβδομαδιαίως. Γι’ αυτό και είχε κριθεί σκόπιμο να διδάσκονται οι μαθητές τόσο το βιβλίο της Κατεύθυνσης που υπήρχε επίσης πέρυσι και φέτος θα διανεμηθεί κανονικά εκ νέου, όσο και το βιβλίο της Γενικής Παιδείας, από το οποίο και τρία κεφάλαια είχαν προστεθεί στην ύλη των Μαθηματικών.

Αχρηστα

Παρ’ όλα αυτά, την τελευταία στιγμή τα τρία αυτά κεφάλαια αφαιρέθηκαν, με αποτέλεσμα τα περίπου 60.000 – 70.000 βιβλία που έχουν τυπωθεί να είναι πλέον άχρηστα, με το όποιο κόστος αυτό σημαίνει για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας (εκπαιδευτικοί των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας που μιλούσαν χθες στα «ΝΕΑ» υπολόγιζαν ότι το ποσό εκτύπωσης των βιβλίων είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ).

Το ερώτημα είναι αν ο «Διόφαντος» είχε καταλάβει το πρόβλημα, ώστε να μην αποστείλει τελικά το άχρηστο βιβλίο στα σχολεία, κάτι που θα έμοιαζε μάλλον ως μια «φάρσα» στα μάτια της εκπαιδευτικής κοινότητας! Η διανομή βιβλίων θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου για τους μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου του σχολικού έτους 2019-20 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου.

Πρόβλημα στη Φυσική

Τα παραπάνω, ενώ σε αντιπαράθεση βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας και με τους φυσικούς. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, το υπουργείο Παιδείας «ψευδέστατα προβάλλει ότι τα τρία (!) εγχειρίδια που θα χρησιμοποιηθούν είναι γραμμένα τα μεν δύο το 2013 (των Βλάχου Ι., Γραμματικάκη Ι. και Αλεξάκη Ν., Αμπατζή Στ. κ.ά. το πρώτο και Ιωάννου Α., Ντάνου Γ. κ.ά. το δεύτερο) το δε τρίτο το 2018 (των Ιωάννου Α., Ντάνου Γ. κ.ά.)». «Πρόκειται περί ανατυπώσεων βιβλίων που γράφτηκαν την εποχή της «μεταρρύθμισης Αρσένη» το 1999. Είναι συγγράμματα που έχουν συμπληρώσει ήδη δύο δεκαετίες χρήσης, με αρκετά προβλήματα στη σύνταξη και τη δόμηση της ύλης κι έχουν κλείσει προ πολλών χρόνων τον κύκλο τους» αναφέρουν οι φυσικοί. Και εκτιμούν ότι στο μέλλον «οι μαθητές θα εισάγονται στα ΑΕΙ με σημαντικότατα κενά εννοιών Φυσικής και κάποιοι χωρίς να γνωρίζουν τίποτα από Φυσική, την οποία θα κληθούν αύριο να διδάξουν».

Προσλήψεις – εξπρές 10.500 εκπαιδευτικών

Επισπεύδονται προεκλογικά οι διαδικασίες για τις προσλήψεις και των υπόλοιπων 10.500 εκπαιδευτικών που υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας για τα επόμενα δύο χρόνια με την υπογραφή των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων. Συνολικά ο υπουργός Παιδείας είχε μιλήσει για 15.000 εκπαιδευτικούς σε χρονικό ορίζοντα τριετίας.

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για τους πρώτους 4.500 εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή από τον επόμενο Σεπτέμβριο, ενώ το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να ζητήσει ειδική έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να μη διακοπεί η διαδικασία λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Ετσι υπεγράφη χθες από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η εγκριτική απόφαση (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) για τον μόνιμο διορισμό 10.500 εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απέστειλε αίτημα προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την εκκίνηση των διαδικασιών για την προκήρυξη και, στη συνέχεια, την πρόσληψη των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί θα καλύψουν κενά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με το εξής χρονοδιάγραμμα: 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν για το σχολικό έτος 2020-2021 και 5.250 εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2021-2022. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα κατοχυρώνει τις 5.250 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021.