Μεγαλώνει το κίνημα μποϊκοτάζ της Αλαμπάμα, μετά την ψήφιση από την πολιτεία νομοσχεδίου που απαγορεύει σχεδόν εντελώς τις αμβλώσεις.  Αξιωματούχοι του Μέριλαντ και του Κολοράντο ζήτησαν να ληφθούν οικονομικά αντίμετρα εναντίον της πολιτείας ενώ, την ίδια ώρα, διαδικτυακές αιτήσεις καλούν τους πολίτες να μην αγοράζουν τίποτα στην ή από την Αλαμπάμα.

Μία ημέρα μετά την υπογραφή της πιο περιοριστικής νομοθεσίας για αμβλώσεις από την Ρεπουμπλικανή κυβερνήτη της Αλαμπάμα, ο οικονομικός ελεγκτής του Μέριλαντ, ο Δημοκρατικός Πίτερ Φράντσοτ, δήλωσε ότι θα συστήσει στο συνταξιοδοτικό ταμείο της πολιτείας να μην επενδύει στην Αλαμπάμα. Κάλεσε μάλιστα και άλλες πολιτείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.«Το ακραίο νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων που υπεγράφη χθες από την κυβερνήτη της Αλαμπάμα αποτελεί μια βάναυση επίθεση στα δικαιώματα και την προστασία των γυναικών», έγραψε στο Facebook ο Φράντσοτ. «Θα εργαστώ για να διασφαλίσω ότι τα χρήματα των φορολογούμενων του Μέριλαντ δεν θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του εξτρεμισμού», πρόσθεσε.

Η υπουργός του Κολοράντο Τζίνα Γκρίσγουολντ ζήτησε μποϊκοτάζ της Αλαμπάμα και προέτρεψε το Εκλογικό Κέντρο, έναν οργανισμό στον οποίο εκπαιδεύονται εκλογικοί αξιωματούχοι όλης της χώρας, να αποσύρει την έδρα του από την πολιτεία. H Γκρίσγουολντ δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι του Κολοράντο ταξιδεύουν τακτικά στο Όμπερν της Αλαμάμα για να παρακολουθούν εκλογικά σεμινάρια.

«Δεν θα επιτρέψω τη δαπάνη κρατικών πόρων σε ταξίδια στην Αλαμπάμα για τα εκπαιδευτικά αυτά σεμινάρια ή για άλλους λόγους», τόνισε. «Αυτή είναι η μία ενέργεια που μπορώ να αναλάβω σε απάντηση στον φρικτό αυτό νόμο εναντίον των γυναικών», εξήγησε.

Το hashtag #BoycottAlabama διαδίδεται ευρέως στο Διαδίκτυο, με ακτιβιστές να ζητούν μποϊκοτάζ προϊόντων, από τα αυτοκίνητα Μερσεντές, ως κοτόπουλα που εκτρέφονται στην πολιτεία. Η Αλαμπάμα είναι μία ακόμη πολιτεία των ΗΠΑ που υιοθετεί νομοθεσία η οποία σχεδόν απαγορεύει τις αμβλώσεις, ένα δικαίωμα των γυναικών που προστατεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών το ζήτημα να φτάσει ως το Ανώτατο Δικαστήριο και να επανεξεταστεί.

Η έκκληση για μποϊκοτάζ της Αλαμπάμα ξεκίνησε, αφότου αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Αλίσα Μιλάνο, ζήτησαν από τη βιομηχανία θεάματος να αποσυρθεί από τη Τζόρτζια, όπου γυρίζονται πολλές σειρές, καθώς η πολιτεία υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα, μια εξίσου αυστηρή νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Το οικονομικό μποϊκοτάζ έχει ωθήσει τα τελευταία χρόνια κάποιες πολιτείες να ακυρώσουν νόμους. Η Βόρεια Καρολίνα ακύρωσε το 2017 νομοθεσία που απαγόρευε στους διεμφυλικούς να χρησιμοποιούν είτε τις ανδρικές είτε τις γυναικείες τουαλέτες, αφού η Εθνική Κολεγιακή Αθλητική Ένωση ανακοίνωσε ότι η πολιτεία δεν θα μπορεί να φιλοξενεί πρωταθλήματα, αν δεν ακυρώσει τον νόμο αυτό.

Ωστόσο, υπάρχουν φωνές και κατά του μποϊκοτάζ ακόμη και μεταξύ των Δημοκρατικών.

Στη Τζόρτζια η πρώην υποψήφια κυβερνήτης Στέισι Έιμπραμς ζήτησε από τους παραγωγούς του Χόλιγουντ να το ξανασκεφτούν προτού φύγουν από την πολιτεία.

Σε συνέντευξή της στους Los Angeles Times, ζήτησε από τις εταιρείες παραγωγής να χρηματοδοτήσουν τοπικές οργανώσεις που μάχονται κατά της νομοθεσίας, αντί θα γυρίσουν την πλάτη τους στη Τζόρτζια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ