Της Δήμητρας Νάνου

Νομίζουμε (δήθεν) ότι κάτι κινείται. Όμως στην πραγματικότητα παραμένουμε σε κατάσταση… στασιμότητας, τουλάχιστον. Έχουν χαθεί πολύτιμος χρόνος και σημαντικές ευκαιρίες.

Η υπερσυγκεντρωτική (και παρωχημένη πια) διάρθρωση του κράτους, η σύγκρουση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των φορέων διακυβέρνησης «τερμάτισαν» το κοντέρ. Είναι μονόδρομος τόσο η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και μέσων (στο βαθμό που αποσαφηνισθούν), όσο και η συνεργασία (οριζόντια και κάθετη) των φορέων. Η αναδιάταξη του τοπίου μπορεί να φέρει ουσία και αποτέλεσμα. Το δικαιούμαστε άλλωστε. Για να νιώσουμε, επιτέλους, ότι οι θυσίες μας δεν πάνε χαμένες.

Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί και πρέπει να παίξει κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Στόχος είναι:

Να αποτελέσει βραχίονα ανάπτυξης. Πόσο μάλλον όταν ο νότιος τομέας της Αθήνας έχει ιδιαιτερότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, άμεσα συνυφασμένα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό (και όχι μόνο). Πώς; Με πολιτικές στοχευμένες, που να εντάσσονται σε ολοκληρωμένη στρατηγική και να διαμορφώνονται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους. Πρωτίστως δε την αναγκαιότητα να σταματήσει η «αιμορραγία» διά της …φυγής στο εξωτερικό (που έχει πολλαπλές συνέπειες οικονομικές και δημογραφικές).

Να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική και χρήσιμη. Για τους πολίτες, μαζί με τους πολίτες. Χωρίς αποκλεισμούς. Βασισμένη σε ένα μοντέλο λειτουργίας που θα έχει ψηφιακά «ερείσματα» και θα αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες, αλλά κυρίως θα απαντά στην ανάγκη για κοινωνική συνοχή και βελτίωση (σε συνθήκες ασφάλειας) της ζωής μας, επενδύοντας στην παιδεία και σε αθλητικές υποδομές που θα αναβιώσουν τις γειτονιές.

Χρειάζεται χρόνος, σχεδιασμός, όραμα, συστηματική δουλειά για να βγουν μπροστά οι υγιείς, δημιουργικές δυνάμεις. Η μετάβαση σε μητροπολιτικού χαρακτήρα συντονισμό και διοίκηση είναι απαραίτητη και προϋποθέτει …rebranding! Πρέπει, λοιπόν, να γίνει η αρχή. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία, συντάσσομαι με τον Γιώργο Πατούλη. Για να σχεδιασθεί το μέλλον που αξίζει στην Αττική και να υπάρξουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Με ρεαλισμό, ευθύνη και μέτρο όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ασκώ από το 2006 μέχρι σήμερα τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θεσμική ιδιότητά μου στον Δήμο Νέας Σμύρνης, όποια και αν είναι αυτά. Από τότε «χτίστηκε» ένας δεσμός ισχυρός με τους πολίτες της Νέας Σμύρνης, που στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμό και εκτίμηση. Αλλά η ενασχόληση με τα κοινά είναι μία εξελικτική και δυναμική διαδικασία.

Και σε αυτή τη χρονική στιγμή θέτω την υποψηφιότητά μου ως Περιφερειακής Συμβούλου Νοτίου Τομέα Αθηνών στην κρίση σας και διεκδικώ την εμπιστοσύνη σας.

Είναι για μένα ελκυστικό και τολμηρό να συνδράμω στην οικοδόμηση μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών και των πολιτών της και, πρωτίστως, στο να γίνει η Αττική μία σύγχρονη ευρωπαϊκή, φιλική, «λειτουργική» Περιφέρεια.

Μία ισχυρή Περιφέρεια που θα «εργασθεί», ώστε να βοηθήσει να βγει η Ελλάδα από την μιζέρια και την καθήλωση. Αλλά και να μειώσει την απόσταση με τους πολίτες της.

Στις κάλπες της 26ης Μαΐου το διακύβευμα θα είναι (και) η συμμετοχή. Πρέπει να ηττηθεί η αποχή.

Για να κάνουμε τη διαφορά.

ΥΓ: Εξίσου σημαντική πρόκληση είναι η αναζήτηση συγκλίσεων μέσα σε ένα περιβάλλον επικίνδυνης λειτουργικής και διοικητικής …αρρυθμίας, που μπορεί να προκληθεί από την εσχάτως επιβληθείσα διά νόμου συναίνεση, λόγω της εφαρμογής του συστήματος της απλής αναλογικής. Αλλά τούτο εκφεύγει των ορίων του παρόντος σημειώματος.

H Δήμητρα Νάνου είναι Δικηγόρος, D.E.A.-D.E.S. – Υποψ. Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Τομέα Αθηνών #neaarxiattiki | Γ. Πατούλης (Αναζητήστε τη δραστηριότητά μου στο www.dimitrananou.gr)