Είναι 21 Αυγούστου 2018 και ο Αλέξης Τσίπρας καταφτάνει στην Ιθάκη σαν άλλος Οδυσσέας για να κηρύξει το τέλος της ταλαιπωρίας της Ελλάδας από τα μνημόνια. Βγάζει έναν διχαστικό λόγο με φόντο το πανέμορφο τοπίο που θύμιζε μια άλλη… ελληνική τραγωδία. Τον Γιώργο Παπανδρέου από το Καστελόριζο.

Στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας λέει μεταξύ άλλων:

«Η σύγχρονη Οδύσσεια ξεκίνησε το 2010, όταν βιώσαμε μια καταστροφή πρωτοφανή για χώρα σε καιρό ειρήνης: χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, 3/10 έμειναν άνεργοι, η δημοκρατία ξευτελίστηκε, οι φασιστικές συμμορίες βγήκαν από την κρυψώνα τους».

«Ο λαός όμως αντιστάθηκε στην μοίρα του και όρισε νέους καπετάνιους».

Στη συνέχεια τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ανέλαβαν την ιστορική ευθύνη και «πήραν το τιμόνι της χώρας» για να συγκρουστούν με μεγάλα συμφέροντα, ενώ «δεν φοβήθηκαμε τους Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες» που αμφισβητούσαν πως η Ελλάδα μπορεί να αντιπαρατεθεί με τους ισχυρούς της Ευρωζώνης και να αντιστρέψει τις πολιτικές ακραίας λιτότητας… Δεν θα ξεχάσουμε τις αιτίες και τα πρόσωπα που μας οδήγησαν στην καταστροφή», κατονομάζοντας την φοροασυλία, την διαπλοκή των μεγάλων επιχειρήσεων και των μέσων ενημέρωσης, την πολιτική διαφθορά, την ασυδοσία επιχειρηματικών και τραπεζικών κύκλων, τον κυνισμό της πολιτικής ελίτ που νομίζει ότι η χώρα της ανήκει.

«Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή» είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός μια ιστορική ομιλία.

Θα έλεγε κανείς ότι ήταν μια… ξεκούραστη ομιλία καθώς έγινε λίγες ημέρες από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας και η οικογένειά του έκανε διακοπές στην πολυτελή θαλαμηγό του μακαρίτη Περικλή Παναγόπουλου και της συζύγου του, Κατερίνας, η οποία είναι σήμερα άμισθη σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Τις διακοπές στο κότερο επιβεβαίωσε και η κ. Παναγοπούλου, κάτι που δεν είχε τα κότσια να κάνει το λαλίστατο κατά τα άλλα Μέγαρο Μαξίμου. Αλλωστε, πώς να βγει ο δύσμοιρος πρώην κομμουνιστής Θανάσης Καρτερός να υπερασπιστεί τις χλιδάτες διακοπές του Τσίπρα;

Από την… πασαρέλα της θαλαμηγού

Απ’ ότι γνωρίζουμε από τη μυθολογία, ο πραγματικός Οδυσσέας ξεβράστηκε στις ακτές της Ιθάκης σχεδόν ημιθανής. Ο… σύγχρονος Οδυσσέας, ο έλληνας πρωθυπουργός απλά πήδηξε από την «πασαρέλα» του σκάφους των 110 ποδιών με το όνομα «Odyssey», προφανώς από εκεί θα σκαρφίστηκε και το διάγγελμά του.

Πραγματικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνει διακοπές ο Τσίπρας με όποιους θέλει. Ας κάνει και με τον… Ρότσιλντ που λέει ο λόγος για να θυμηθούμε και ένα άλλο μυστικό ταξίδι του οικογενειακώς στο Παρίσι με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Ταξίδι για το οποίο δεν ενημερωθήκαμε ποτέ.

Ας κάνει διακοπές ο Τσίπρας με όποιον επιχειρηματία ή εφοπλιστή θέλει. Κανείς δεν του το απαγορεύει.

Δεν έχει κανένα δικαίωμα, όμως, να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν για τις παρέες του. Όπως και είναι άκρως υποκριτικό από την πασαρέλα της θαλαμηγού με τα Κοχίμπα στο στόμα, να πηγαίνει στην Ιθάκη και να λέει ότι θα πολεμήσει τη διαπλοκή, το παλιό πολιτικό σύστημα, τους επιχειρηματίες που συγκροτούν την ελίτ στη χώρα, και άλλες τέτοιες μπαρούφες που ο κ. Τσίπρας βαφτίζει αριστερή ηθική. Την αριστερή ηθική την αποδεικνύει ένας ηγέτης κάθε μέρα και δεν την κρύβει ούτε στη βίλα του εφοπλιστή στο Λαγονήσι, ούτε στο κότερο του εφοπλιστή, ούτε στα μυστικά γεύματα με επιχειρηματίες στα Βόρεια προάστια, ούτε στις κρυφές συναντήσεις με νυν χρεοκοπημένο επιχειρηματία (που φέσωσε καμιά 200αριά εκατομμύρια ευρώ τη χώρα και τους εργαζόμενούς του χωρίς συνέπειες) κάπου στα ανατολικά προάστια.

Ας δεχθούμε, όμως, ότι ο Τσίπρας έχει κάθε δικαίωμα να ξεκουράζεται κι αυτός όποτε κι όπου θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Το είπε και η κ. Παναγοπούλου: Τον είδαν κουρασμένο και του πρότειναν τη θαλαμηγό για ξεκούραση και αναστοχασμό. Καλά έκανε λοιπόν και πήγε στο Ιόνιο που δεν έχει και πολλά μελτέμια για να κουνάει η… βάρκα.

Αυτό που δεν είχε δικαίωμα ο πρωθυπουργός της χώρας, και μάλιστα κατά δήλωσή του αριστερός, ήταν να κάνει χλιδάτες διακοπές σε μια χρεοκοπημένη χώρα όπου πάνω από 2 εκατ. Ελληνες έχουν υποστεί κατασχέσεις και που χρωστάνε δισεκατομμύρια ευρώ. Μια χώρα που ακόμη δεν μπορεί να βγει από τα capital controls και που ο μισθός των 400 ευρώ είναι ακόμη κανόνας, δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να ζει… ζωή και κότερο. Είναι προκλητικό και αν το έκανε αυτό ένας πρωθυπουργός της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή θα είχαν πέσει τα τσιμέντα της πλατείας Συντάγματος από τις διαδηλώσεις με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και πάλι, ας πούμε ότι κοτζάμ πρωθυπουργός, που πέρασε τόσα με τους δανειστές και την Μέρκελ, έχει δικαίωμα να ζήσει κι αυτός ένα όνειρο, όπως η καλοπέραση ενός αστού κι ακόμη παραπάνω. Γιατί δηλαδή δεν μπορεί ο αρχηγός ενός κράτους να έχει κάτι παραπάνω από τους υπηκόους του;

Το Μάτι το σκεφτόταν στο κότερο;

Το ασυγχώρητο, αυτό που δεν μπορεί να ξεχαστεί από τους Ελληνες είναι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε διακοπές με το κότερο λίγες μόνο εβδομάδες από την τραγωδία στο Μάτι.

Οι 101 νεκροί, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι μαμάδες, οι μπαμπάδες και οι παππούδες που κάηκαν στο Μάτι ή πνίγηκαν στη θάλασσα, είναι πολύ βαριά κληρονομιά για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

Ενας πολιτικός που έχει συναίσθηση της πραγματικότητας, που μπορεί να καταλάβει τι είναι εθνική τραγωδία, δεν πάει διακοπές. Και κυρίως αρνείται οποιαδήποτε πρόσκληση – πρόκληση.

Ενας αριστερός πρωθυπουργός, που έχει ορκιστεί πίστη στις αξίες της Αριστεράς, στην δημοκρατική ηθική, δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει. Μένει στην Αθήνα και είναι κάθε μέρα στο Μάτι μαζί με τους υπεύθυνους. Για να ξαναστήσουν τον τόπο που καταστράφηκε, για να προσφέρουν λίγη συμπόνια και συμπαράσταση στους συγγενείς. Για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του κρατικού μηχανισμού ώστε να μην ξαναζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να γίνει Πόντιος Πιλάτος, να νίψει τα χέρια του για το έγκλημα στο Μάτι, να κατεβάσει ρολά τον Αύγουστο του 2018 και να πάει διακοπές με τη θαλαμηγό εφοπλιστή. Αυτό σίγουρα δεν είναι αριστερά. Αυτό είναι η μετάλλαξη του ριζοσπάστη, νεαρού ηγέτη που θα έφερνε την ανατροπή στη χώρα σε έναν αναίσθητο, ανάλγητο και εκτός πραγματικότητας πολιτικό.

Ο κ. Τσίπρας έγινε αυτό που κανείς δεν φανταζόταν όταν περίμενε την ελπίδα να έρχεται. Σίγουρα θα έχει διαβάσει αυτό που έγραψε ο Λένιν: «Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας».

Ο πρωθυπουργός είναι πλέον ένας αδύναμος πολιτικός που δεν εμπνέει ούτε τους κολλητούς του στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ο εκπρόσωπος της Αριστεράς της σαμπάνιας ή όπως έγραψε κάποτε ο γαλλικός τύπος της «Gauche Caviar», δηλαδή Αριστερά του χαβιαριού.