Χρώματα και κινήσεις που θύμιζαν το φαινόμενο του Βόρειου Σέλατος (Aurora Boreallis) απαθανάτισαν οι φωτογραφικοί φακοί των Ελασσονιτών Αθανάσιου Δήμου και Αντώνη Κουλουκτσή στους πρόποδες του Ολύμπου, στην Ελασσόνα.

Αν και οι εικόνες θυμίζουν πολύ τον αρκτικό ουρανό, στην πραγματικότητα πρόκειται για ίχνη γύρης από πευκόδεντρα της περιοχής που λόγω ανέμων σκόρπισε, δημιουργώντας αυτές τις εντυπωσιακές χρωματικές κινήσεις.

Δείτε τις υποβλητικές εικόνες, που αναδημοσίευσε το onlarissa.gr:

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίφημο βόρειο σέλας σχηματίζεται εξαιτίας των μαγνητικών καταιγίδων και πολλές φορές η λάμψη του είναι ορατή ακόμη και στον αττικό ουρανό.

Το σέλας, που μοιάζει με μια τεράστια πολύχρωμη κουρτίνα που φεγγοβολεί στη μέση του ουρανού, δημιουργείται από τις υπομαγνητικές καταιγίδες (substorms). Οι καταιγίδες αυτές προκαλούνται από τον ήλιο που διαχέει στο Διάστημα τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο. Ο άνεμος αυτός αποτελείται από θετικά και αρνητικά ιόντα, όπως πρωτόνια και ηλεκτρόνια, τα οποία τρέχουν με μια ταχύτητα που κυμαίνεται από 400 έως 700 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Απορροφά την ενέργεια

Ο ηλιακός άνεμος καθώς πλησιάζει προς τη Γη αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, που βρίσκεται στην ανώτατη περιοχή της ατμόσφαιρας – και ονομάζεται μαγνητόσφαιρα. Είναι δηλαδή το κοντινό μας Διάστημα. Όταν ο ηλιακός άνεμος φθάσει στη μαγνητόσφαιρα, εκείνη απορροφά την ενέργειά του, σαν μια… άδεια μπαταρία. Μόλις όμως η ενέργεια «υπερχειλίσει», τότε τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου αποχωρίζονται από τη μαγνητόσφαιρα και διασκορπίζονται στο ανώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας, που λέγεται ιονόσφαιρα.

Σε εκείνο το σημείο, αντιδρούν με τα άτομα του αέρα και έτσι εκπέμπεται το φως του σέλαος το οποίο δημιουργείται κυρίως στον βόρειο και νότιο μαγνητικό πόλο του πλανήτη μας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μάλιστα, η λάμψη από το σέλας είναι ορατή από τον ουρανό της Αττικής – φαίνεται σαν να είναι πάνω από την Εύβοια, τις νυχτερινές ώρες, ακόμα κι αν τα φώτα των πόλεων υποβαθμίζουν τη διαύγεια του ουρανού.