Τον κίνδυνο της συνέχισης της λειτουργίας της ΔΕΗ επισημαίνει η Ernst & Young, ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής-λογιστής στην ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή: «Οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της Εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά €949 εκατ. και €708 εκατ. των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα. Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ οδηγήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 903,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη χρήση του 2018. Το 2017 είχε παρουσιάσει κέρδη έπειτα από φόρους 237,7 εκατ. ευρώ, πέρυσι έγραφε ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ ημερησίως, όπως είχαν αποκαλύψει και «τα ΝΕΑ»

Στο προαναφερόμενο μέγεθος έχουν συνυπολογισθεί και οι δύο πωλούμενοι λιγνιτικοί σταθμοί, μέσω των θυγατρικών της εταιρειών Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ, ενώ χωρίς αυτές οι ζημιές περιορίζονται… στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ήτοι στα 542 εκατ. ευρώ, από κέρδη μετά φόρων 127,6 εκατ. ευρώ το 2017.

Η τραγική εικόνα της ΔΕΗ όπως αποτυπώθηκε χθες με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αλλά και με το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, όπου η μετοχή βούλιαξε κατά 11,98%, όπλισε τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Οι βουλευτές Κώστας Σκρέκας και Γιάννης Μανιάτης διαμήνυσαν πως έφτασε «η ώρα της λογοδοσίας». Μάλιστα ο Μανιάτης έκανε λόγο και για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών: «Οι άθλιοι τυχοδιώκτες που κατέστρεψαν τη ΔΕΗ θα λογοδοτήσουν. Οχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά. Ανακοίνωσαν ζημιές 540 εκατ. ευρώ για το 2018. Τους την παρέδωσα με κέρδη 400 εκατ. ευρώ το 2014».

Εδειξε μάλιστα ως υπεύθυνους τους Τσίπρα, Σκουρλέτη, Σταθάκη και Παναγιωτάκη.

Και ο Κώστας Σκρέκας επιτέθηκε: «Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης Τσίπρα κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα εγκλήματα που συντελούνται εις βάρος της ΔΕΗ. Παρ’ όλα αυτά, οι ζημιές ύψους 903,8 εκατ. ευρώ, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε η εταιρεία, προκαλούν σοκ και δέος. Για τη δραματική αυτή εξέλιξη οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Τσίπρας, Σταθάκης και Παναγιωτάκης με τις επιλογές τους οδήγησαν στον γκρεμό την εταιρεία. Μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε εταιρεία ζόμπι, με υψηλές ζημιές, τεράστιες ανείσπρακτες οφειλές και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, όταν το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρεία με κέρδη 90 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Η κατρακύλα της εταιρείας αποδίδεται, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις της διοίκησης, σε κυβερνητικές επιλογές ως προς το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση. Η κυβέρνηση ακύρωσε τον νόμο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που αντιστοιχούσε στο 30% του χαρτοφυλακίου της (μονάδες, πελατολόγιο, ζημιές) και επέλεξε να υιοθετήσει τις δημοπρασίες λιγνιτικής ισχύος (ΝΟΜΕ) προς τους ιδιώτες ανταγωνιστές της, καθώς και την πώληση λιγνιτικών μονάδων, σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν ευνοεί τις επενδύσεις στον άνθρακα. Σημειώνεται, όπως έκανε γνωστό με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ότι αν προχωρούσε η «μικρή ΔΕΗ» θα έμπαιναν στα ταμεία της έσοδα της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Ετσι, η εταιρεία έχασε κύκλο εργασιών 201,8 εκατ. ευρώ πέφτοντας στα 4,7 δισ. ευρώ, η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ανήλθε πέρυσι στα 223,8 εκατ. ευρώ, ενώ και οι επιπτώσεις από την άνοδο των δικαιωμάτων για την εκπομπή CO2 που πρέπει να αγοράζει η ΔΕΗ αυξήθηκαν σε 279,5 από 141,6 εκατ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των πωλούμενων λιγνιτικών μονάδων στον ισολογισμό ξεπερνούν τα 360 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες το απόγευμα στους αναλυτές ο πρόεδρος της εταιρείας Μανόλης Παναγιωτάκης οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις (εξαιρουμένων των διακανονισμών) μειώθηκαν κατά 93 εκατ. ευρώ, από τα 2,536 στα 2,443 δισ. ευρώ. Παραμένουν βέβαια σε ασφυκτικά επίπεδα.

Πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ζήτησε άμεσα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις Δημοσίου – ΔΕΗ, με σκοπό την καλύτερη δυνατή ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.