Η Βουλή των Κοινοτήτων έδωσε το «πράσινο φως» στο σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για παράταση της ημερομηνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 30 Ιουνίου με ευρεία πλειοψηφία.

Ειδικότερα, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την ψηφοφορία για την αίτηση παράτασης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με 420 ψήφους έναντι 110. Η πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι, καθώς και οι Εργατικοί, υπερψήφισαν την πρόταση, ενώ οι αρνητικές ψήφοι προήλθαν κυρίως από Συντηρητικούς που θέλουν το Βrexit να συμβεί νωρίτερα.

Στους 110 βουλευτές που καταψήφισαν την πρόταση της Τερέζα Μέι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, συμπεριλαμβάνονταν 97 τόρις, και εννέα μέλη του DUP, όπως και τρεις του Εργατικού Κόμματος, υποστηρικτές του Brexit.

Επίσης, πάνω από 100 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, και σε αυτούς υπολογίζονται μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης (περίπου 12), όπως ο Λίαμ Φοξ, η Άντρεα Λίντσομ, ο Τζέφρι Κοξ, και ο Κρις Γκρέιλινγκ.

Η Τερέζα Μέι κέρδισε την ψηφοφορία με την υποστήριξη κυρίως της αντιπολίτευσης, καθώς μόνο το 31% των ψήφων – λιγότερο από το ένα τρίτο – προήλθε από το κόμμα της, που φάνηκε να μοιράζεται στα τρία: το 42% των Τόρις ψήφισαν υπέρ, 30% κατά και οι υπόλοιποι δεν ψήφισαν.

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να υποστηρίξει το αίτημα της για περισσότερο χρόνο και για να βρει ένα νέο σχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το ίδιο ζήτημα αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι για το τι αφορά αυτή η παράταση – είναι για να διασφαλίσουμε ότι η θα αποχωρήσουμε συντεταγμένα από την ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι θα φύγουμε με συμφωνία», δήλωσε πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία ο γενικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

Ο εκπρόσωπος των Εργατικών Μάθιου Πένικοκ σημείωσε ότι το κόμμα του στήριξε το σχέδιο παράτασης της Μέι, όμως προειδοποίησε ότι αυτός ο επιπρόσθετος χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση και ότι για να περάσει η πρωθυπουργός τη Συμφωνία Αποχώρησης που έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από το κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία αυτή ήρθε ως συνέχεια της ψήφισης τη Δευτέρας του νομοσχεδίου για την παράταση της διαδικασίας του Brexit με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία, το οποίο εγκρίθηκε και από τη Βουλή των Λόρδων και από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών –τις οποίες χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» ο εκπρόσωπος της Μέι– θα συνεχιστούν την Πέμπτη, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ