Πόσες φορές σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα δεν έχεις δει παιδάκια να φωνάζουν και να κλαίνε είτε επειδή κουράστηκαν είτε επειδή οι γονείς τους δεν τους αγοράζουν το παιχνίδι που ξεχώρισαν, τις σοκολάτες κ.ο.κ. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν ώστε τα ψώνια  με το παιδί σου να μην αποτελούν μπελά;

Ανεξάρτητα από τις δύσκολες για τους πολλούς οικονομικά εποχές που διάγουμε,  είναι σημαντικό το παιδί να μάθει την έννοια των χρημάτων, ώστε να μην είναι επίμονο και διεκδικητικό σε σημείο που να γίνεται χειριστικό, με κλάματα κ.ο.κ., αλλά και παράλληλα να μάθει τη σωστή συμπεριφορά σε διάφορους χώρους.

Παράλληλα προκειμένου  να κάνεις τα ψώνια παρέα με το πιτσιρίκι σου χωρίς προβλήματα, καλό είναι πριν πας σε σούπερ μάρκετ, πολυκατάστημα κ.ο.κ. να του εξηγήσεις που θα πάτε και το σκοπό αυτής της εξόδου. Π.χ. θέλεις να πάρεις αλεύρι και ζάχαρη για τα κουλουράκια που θα φτιάξεις και το θέλεις για παρέα στη βόλτα σου, αλλά τα χρήματα που έχεις σου φτάνουν μόνο για αυτά. Ρώτα το αν θέλει να σε ακολουθήσει.

Εξήγησε του ώστε να το κατανοήσει ότι δεν διαθέτεις επιπλέον χρήματα για ξόδεμα. Οριοθετώντας τα έξοδα, καταλαβαίνει και το παιδί ότι δεν μπορούμε πάντα να ξοδέψουμε όσα θα θέλαμε, έχουμε ένα συγκεκριμένο ποσό να διαθέσουμε για τα ψώνια μας που είναι συγκεκριμένα και για τίποτε άλλο, άντε για μια σοκολάτα! Έτσι κατανοεί σταδιακά την έννοια των χρημάτων.

Ανάλογα με το που θα πάτε και την ηλικία του φρόντισε ώστε να μην βαρεθεί εκεί. Για παράδειγμα βάλε το στο καρότσι του σούπερ μάρκετ, που όλα τα παιδιά το λατρεύουν και άφησε το να παρατηρήσει γύρω του τα προϊόντα, όπως έκανε ο Τζίμης στους «Δέκα μικρούς Μήτσους».

Μην ξεχάσεις να ζητήσεις να σε βοηθήσει. Έτσι το παιδί αισθάνεται χρήσιμο, ότι προσφέρει και νιώθει όμορφα. Κράτησε τη σακούλα και άφησέ το να βάλει κάποια πράγματα μέσα, ακόμα άφησέ το να διαλέξει μία από τι δυο επιλογές της σοκολάτας, που μπορείτε να αγοράσετε ή άλλα προϊόντα σε επόμενη φάση.  Ζήτα να διαβάζει τις τιμές, να βρίσκει τις συσκευασίες, να αδειάσει το καλάθι κ.ά. Έτσι θα αποκτήσει και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ζήτα του να αντιμετωπίσει τα ψώνια σαν παιχνίδι για να καταλάβει την έννοια των αγορών και να γνωρίζει τι θα συναντήσει όταν αργότερα χρειαστεί να πάει στο σούπερ μάρκετ ή σε κάποιο κατάστημα. Μπορείτε στο σπίτι να παίξετε ένα παιχνίδι με ταμείο και ψώνια, ώστε να εξοικειωθεί με τις αγορές και να αποκτήσει σταδιακά συνετή αγοραστική συνείδηση.

Δώσε του χαρτζιλίκι τα ψιλά από τα ρέστα να τα αποταμιεύσει. Εξήγησέ του τι σημαίνει αποταμίευση και πως… φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.

Πες του πως αν είναι ήσυχο παιδί στη συγκεκριμένη βόλτα σας και σε ανάλογες βόλτες θα κρατάει τα ρέστα για να αγοράσει μεσοπρόθεσμα κάτι που επιθυμεί. Με την κατάλληλη προετοιμασία όλα γίνονται κι ενίοτε για να πετύχεις ένα στόχο χρειάζεται απλά τρόπος. Καλές αγορές!