Για hoax φαίνεται πως πρόκειται το «Momo Challenge» το οποίο έχει σπείρει τον τρόμο στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς, δεν φαίνεται να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τους θανάτους παρά τον πανικό που έχει προκληθεί για το επικίνδυνο «παιχνίδι».

Στο «παιχνίδι», μία άγνωστη επαφή στέλνει έναν αριθμό και ζητά από τα υποψήφια, ανήλικα θύματα να συνδεθούν στο WhatsApp. Στη συνέχεια αρχίζει η κακοποιητική συμπεριφορά: σε ένα βίντεο, οι δράστες ζητούν από τα παιδιά να κόψουν τον λαιμό τους με μαχαίρι. Σε κάποιο άλλο, απειλούν τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, οργανώσεις επισημαίνουν ότι δεν έχουν λάβει επίσημες αναφορές, πως κάποιος έχει λάβει τέτοιου είδους μηνύματα ή να έχουν τραυματιστεί κάποια παιδιά ως αποτέλεσμα αυτού.

Τι απαντά το YouTube

Το Κέντρο Ασφάλειας Διαδικτύου της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για fake news, ενώ το YouTube με τη σειρά του επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για βίντεο που δείχνουν ή προωθούν το Momo Challenge στην πλατφόρμα.

Η ανάρτηση του YouTube στο Help Center:

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι σχετικά με το Momo Challenge: Δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία για βίντεο που να προωθούν το Momo Challenge στο YouTube. Τα βίντεο που ενθαρρύνουν επιβλαβείς και επικίνδυνες προκλήσεις είναι αντίθετες με τις πολιτικές μας»., ανέφερε σε ανάρτηση της στο Twitter το YouTube.

»Πολλοί από εσάς μας έχετε ενημερώσει για τις ανησυχίες σας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το Momo challenge – έχουμε δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις αναφορές.

»Μετά από πολλή ανασκόπηση, δεν έχουμε δει πρόσφατα στοιχεία βίντεο που προωθούν το Momo Challenge στο YouTube.

»Τα βίντεο που ενθαρρύνουν επιβλαβείς και επικίνδυνες προκλήσεις είναι σαφώς αντίθετες με τις πολιτικές μας, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης του Momo.

»Παρ ‘ότι υπάρχουν αναφορές στον Τύπο, δεν είχαμε πρόσφατους συνδέσμους στους οποίους έχει γίνει αναφορά ή έχουν μοιραστεί μαζί μας από το YouTube, που να παραβιάζουν τις πολιτικές μας.

»Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι επιτρέπουμε στους δημιουργούς να συζητούν, να αναφέρουν ή να εκπαιδεύουν τους ανθρώπους σχετικά με την πρόκληση / χαρακτήρα Momo στο YouTube.

»Έχουμε δει στιγμιότυπα βίντεο ή / και μικρογραφίες με αυτόν τον χαρακτήρα σε αυτά. Για να διευκρινιστεί, δεν είναι αντίθετο με τις πολιτικές μας να συμπεριλάβουμε την εικόνα του χαρακτήρα Momo στο YouTube: σημειώνεται ότι η εικόνα αυτή δεν επιτρέπεται στην εφαρμογή του YouTube για τα παιδιά και θέτουμε εγγυήσεις για να την αποκλείσουμε από περιεχόμενο επίσης.

Εάν δείτε κάποιον που προωθεί οποιαδήποτε πρόκληση με εγγενή κίνδυνο ή βλάβη, παρακαλούμε να τον επισημάνετε αμέσως».

Η πηγή όλων των… κακών

Σύμφωνα με την Guardian, παρά το γεγονός ότι το Momo challenge κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάμεσα στα παιδιά της σχολικής ηλικίας με διάφορες μορφές από πέρυσι, η διάδοσή του φέρεται να ξεκίνησε από μια και μόνο ανάρτηση μιας μητέρας σε μια ομάδα του Facebook για τους κατοίκους του Westhoughton, μιας μικρής πόλης της κομητείας του Λανκασάιρ. Η ανάρτηση βασίστηκε απλά σε ένα ανέκδοτο που άκουσε ο γιος της στο σχολείο…

Η δημοσίευσή της έγινε viral και η τοπική εφημερίδα την αναμετέδωσε. Έπειτα, ακολούθησαν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι σχεδιαστές του παιχνιδιού έκλεψαν τη συγκεκριμένη μορφή από τον Γιαπωνέζο καλλιτέχνη Midori Hayashi, ο οποίος όμως, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα της αστυνομίας, δεν είχε ιδέα για το «φονικό παιχνίδι».