Ο θάνατος του Σεχίδη, του μακελάρη της Θάσου ο οποίος σκότωσε πέντε άτομα της οικογένειάς του, έφερε στη μνήμη πολλών τα ειδεχθή εγκλήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Αλλά υπενθύμισε και τη θεωρία που υπάρχει ότι το καλοκαίρι γίνονται τρομερά εγκλήματα.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του «Βήματος», τα «ματωμένα φεγγάρια» του Αυγούστου φωτίζουν τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής που οδηγούν στις πιο αποτρόπαιες εγκληματικές ενέργειες των αστυνομικών χρονικών. Η άγρια κακοποίηση της 15χρονης Μυρτώς στην Πάρο πριν από μερικά χρόνια προστέθηκε σε μια σειρά τουλάχιστον δέκα αιματηρών επιθέσεων και ειδεχθών εγκλημάτων που έχουν σημειωθεί τα καλοκαίρια. Μεταξύ αυτών και η πενταπλή δολοφονία στη Θάσο.

Η μακάβρια βόλτα του 31χρονου Θανάση Αρβανίτη στη Σαντορίνη με το κεφάλι της φίλης του στο χέρι και ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του νεαρού Αυστραλού στη Μύκονο, η σφαγή των πέντε ανθρώπων στη Θάσο από τον Θεόφιλο Σεχίδη τον Αύγουστο του 1996 και η εν ψυχρώ δολοφονία τριών κυνηγών στη Φθιώτιδα από τον Ηλία Λιασκώνη πριν από αρκετά χρόνια είναι μόνο μερικά από τα τρομακτικά εγκλήματα του καλοκαιριού.

Ενα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του καλοκαιριού είναι αυτό που αποκαλύφθηκε στις 24 Ιουνίου 1987, όταν ένας ρακοσυλλέκτης ανακάλυψε στην οδό Αιλιανού στα Πατήσια, μέσα σε νάιλον σακούλες, τα κομμάτια μιας 18χρονης κοπέλας. Το κεφάλι της εντοπίστηκε σε άλλο σημείο, στην οδό Πιπίνου. Ηταν η Ζωή Γαρμανή, την οποία σκότωσε και τεμάχισε ο 27χρονος τότε σύζυγός της, φοιτητής της ΑΣΟΕ και πλασιέ Παναγιώτης Φραντζής. Ενα έγκλημα που συγκλόνισε την κοινή γνώμη μετά και τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών – από το νεκροτομείο – της τεμαχισμένης κοπέλας αλλά και μετά την απολογία του δράστη. Ο Παναγιώτης Φραντζής υποστήριξε ότι έσπρωξε τη γυναίκα του και αυτή χτύπησε στη γωνία του κρεβατιού. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και από το 1997 άρχισε να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες προκειμένου να τελειώσει το πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι πια ελεύθερος…

Η αιτία της άγριας δολοφονίας ήταν ασήμαντη. Το βράδυ της 24ης Ιουνίου του 1987 το ζευγάρι βρισκόταν έξω και για μια ακόμα φορά άρχισε να διαφωνεί. Τελικά επέστρεψαν στο σπίτι τσακωμένοι. Η κοπέλα ανέβηκε στο διαμέρισμά τους, ενώ ο άντρας της πήγε να παρκάρει το αυτοκίνητο. Όταν επέστρεψε, η Ζωή είχε κλειδώσει την πόρτα και δεν τον άφηνε να μπει. Μετά από ώρα κατάφερε να την πείσει να του ανοίξει. Η λογομαχία που ακολούθησε δεν κράτησε για πολύ και όπως ισχυρίστηκε ο δράστης, συμφιλιώθηκαν και έκαναν έρωτα. Μετά ξέσπασε νέος καυγάς, τον οποίο -όπως είπε- προκάλεσε η γυναίκα του. Αυτός ήταν και ο τελευταίος καυγάς για τη Ζωή.

Ο Φραντζής έδωσε τη δική του εκδοχή λέγοντας: «Βγήκα εκτός εαυτού. Τα ‘χασα και δεν ήξερα τι έκανα. Την άρπαξα και την έσπρωξα με δύναμη στην άκρη του κρεβατιού, χτυπώντας το κεφάλι της, το οποίο έβγαλε και αίματα. Βρισκόμουνα, όπως αντιλαμβάνεστε σε πλήρη σύγχυση. Η Ζωή ήταν κάτω. Πλησίασα για να δω αν αναπνέει κι αν έχει σφυγμούς. Πιάνοντας το χέρι της, διαπίστωσα ότι δεν είχε σφυγμούς. Ήταν νεκρή». Ο ιατροδικαστής όμως είχε άλλη άποψη, καθώς μετά την εξέταση του πτώματος αποφάνθηκε ότι ο θάνατος της κοπέλας είχε προκληθεί από ασφυξία. Ο δράστης την είχε στραγγαλίσει με τα χέρια του, ενώ και στο σώμα του ίδιου, υπήρχαν σημάδια πάλης, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η κοπέλα είχε προσπαθήσει να τον απωθήσει.

Στις 27 Αυγούστου 1992 σημειώθηκε το πρώτο έγκλημα των τριών «σατανιστών της Παλλήνης» Ασημάκη Κατσούλα, Μάνου Δημητροκάλη και Δήμητρας Μαργέτη που έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με την εγκληματική επίθεση της Πάρου. Εκείνη την ημέρα οι τρεις κατηγορούμενοι οδήγησαν τη 14χρονη Δώρα Συριοπούλου σε ερημική τοποθεσία στο Σέσι Κορωπίου, της φόρεσαν χειροπέδες, τη χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι και αμέσως μετά τη στραγγάλισαν. Οταν σιγουρεύθηκαν ότι η κοπέλα είχε πεθάνει, ασέλγησαν στο σώμα της και μετά την περιέλουσαν με βενζίνη και της έβαλαν φωτιά. Η ομάδα των σατανιστών κατηγορήθηκε για τη δολοφονία και άλλης μιας κοπέλας, λίγους μήνες αργότερα, και συνελήφθησαν την Πρωτοχρονιά του 2004.

Μαζικές δολοφονίες

Τον Αύγουστο του 1996 αποκαλύπτεται το θρίλερ με τη μαζική δολοφονία από τον 24χρονο φοιτητή Θεολογίας Θεόφιλο Σεχίδη πέντε συγγενών του στον Λιμένα Θάσου. Ο 24χρονος σκότωσε τον 55χρονο πατέρα του Δημήτρη, την 48χρονη μητέρα του Μαρία, την 27χρονη αδελφή του Ερμιόνη, την 75χρονη γιαγιά του Ερμιόνη Καλαμάρα, καθώς και τον 58χρονο θείο του Βασίλη Σεχίδη, που διέμενε στο Βέλγιο και είχε έλθει τον Μάιο εκείνης της χρονιάς να τους επισκεφθεί. Η αποκάλυψη του εγκλήματος έγινε έπειτα από προσπάθειες της συζύγου του θείου του στο Βέλγιο να εντοπίσει τον άφαντο 58χρονο. Ο Θεόφιλος Σεχίδης πέρασε την νύχτα του φόνου στο σπίτι του, με τα πτώματα των συγγενών του. Από ορισμένα μάλιστα αφαίρεσε τμήμα του εγκεφάλου και το τοποθέτησε στο ψυγείο, για «μεταγενέστερη μελέτη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Την επόμενη ημέρα τα τεμάχισε, τα έβαλε σε σακούλες σκουπιδιών και τα πέταξε σε χωματερή του Δήμου Καβάλας.

Μόνο το πτώμα του θείου του βρέθηκε τελικά από την Αστυνομία. Στους αστυνομικούς υποστήριξε ότι «σκότωσα τα θύματά μου αμυνόμενος. Υπήρξε οικογενειακή συνωμοσία. Μου έκαναν ψυχολογικό πόλεμο επειδή ήξερα ότι ήμουν άλλης μάνας παιδί και δεν μου έλεγαν την αλήθεια». Εκείνο τον καιρό είχε διατυπωθεί η θεωρία ότι ο Σεχίδης μπορεί να ακολουθούσε μια ιδιότυπη σατανιστική τελετή. Ο ίδιος κίνησε δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να κληρονομήσει τους συγγενείς του που είχε δολοφονήσει.

Ωστόσο στη Θάσο έχει σημειωθεί μία ακόμη μαζική δολοφονία. Στις 16 Ιουλίου 2001 σε εξοχική κατοικία στην περιοχή της Καλλιράχης ανακαλύπτονται τα πτώματα του 48χρονου υπαλλήλου της Νομαρχίας Καβάλας Γιάννη Γκουλούση, του 56χρονου υπαλλήλου της Πολεοδομίας Γιώργου Χαλκίδη και του 49χρονου υπαλλήλου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Κυριάκου Αθανασά. Τα θύματα είχαν πυροβοληθεί από έναν δράστη και είχαν δεχθεί χαριστική βολή! Ολα έδειχναν επαγγελματία εκτελεστή. Εναν χρόνο αργότερα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν επιχειρήσει να συνδέσουν το άγριο έγκλημα με τη δράση ενός 45χρονου καταστηματάρχη, ο οποίος είχε κατηγορηθεί και ως αρχηγός συμμορίας με αλβανούς κακοποιούς που προχωρούσαν σε ληστείες στην περιοχή. Ως πιθανό κίνητρο της δολοφονίας εμφανιζόταν η απόφαση της Πολεοδομίας να γκρεμίσει πολυτελή κατοικία του 45χρονου σε εξοχική περιοχή της Καβάλας.

Σοκ στα σοκάκια της Σαντορίνης

Στις 17 Αυγούστου 2002 ο 28χρονος πυροσβέστης και κυνηγός Ηλίας Λιασκώνης πυροβόλησε και σκότωσε τους κυνηγούς Γιώργο Τριανταφύλλου, Γιώργο Πουρνάρα και Βασίλη Αδαμά κοντά στο χωριό Σκαμνιές Φθιώτιδας και στη συνέχεια πέταξε τα πτώματά τους σε χαράδρα 1.000 μέτρων. Κίνητρο του τριπλού φόνου ήταν ένα χρέος που είχαν τα θύματα από την αγορά ενός κυνηγετικού σκυλιού! Ο δράστης καταδικάστηκε σε τρις ισόβια και πέντε χρόνια.

Στις 3 Αυγούστου 2008 η Ελλάδα «παγώνει» από την… περατζάδα στα σοκάκια του χωριού Βούρβουλο, κοντά στα Φηρά Σαντορίνης, του 31χρονου μάγειρα Θανάση Αρβανίτη, ο οποίος κρατούσε επιδεικτικά στο χέρι το κομμένο κεφάλι της συζύγου του, της 25χρονης δασκάλας Αδαμαντίας Κάρκαλη! Οταν αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο 31χρονος χτύπησε έναν αστυνομικό με το μαχαίρι, ενώ ένας άλλος ένστολος τον πυροβόλησε τρεις φορές στο στήθος. Ο 31χρονος, τραυματισμένος, δράστης πέταξε σαν… μπάλα το κεφάλι της συζύγου του από το παράθυρο του περιπολικού και εκμεταλλευόμενος τον… τρόμο των αστυνομικών κατόρθωσε να ξεφύγει πρόσκαιρα. Στη συνέχεια προκάλεσε τροχαίο με δύο τραυματίες και πυροβόλησε εναντίον άλλου αστυνομικού. Συνολικός απολογισμός του μακελειού της Σαντορίνης, μία νεκρή και τέσσερις τραυματίες.

Την ίδια χρονιά η Ελλάδα συγκλονίστηκε και από τον θάνατο του 20χρονου Αυστραλού Ντουζόν Ζαμπ, ο οποίος πέθανε ύστερα από τον άγριο ξυλοδαρμό του – στις 27 Ιουλίου 2008 – με πτυσσόμενο κλομπ από τέσσερις μπράβους έξω από νυχτερινό κέντρο στην Μύκονο. Μετά τον θάνατό του ο πατέρας του 20χρονου δώρισε τα όργανά του, που μεταμοσχεύθηκαν με επιτυχία σε τέσσερις ανθρώπους. Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση Μάριος Αντωνόπουλος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22,5 ετών, ενώ δύο συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις 8 χρόνων και τριών μηνών καθώς και 7,5 ετών.

Τεμάχισε την κόρη του

Τον Απρίλιο του 2015 συγκλόνισε το πανελλήνιο η υπόθεση της Μιχαήλ Βόδα, με τη μικρή Αννυ από τη Βουλγαρία. Ο 27χρονος τοξικομανής πατέρας φέρεται να ομολόγησε ότι εκείνος την εξαφάνισε τεμαχίζοντάς τη.

«Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης του 2015. Ξύπνησα λίγο πριν τις 10 το πρωί. Η μικρή κοιμόταν δίπλα μου και μου έκανε εντύπωση γιατί ξύπναγε νωρίτερα και έπαιζε  με το τηλεκοντρόλ για να με ξυπνήσει. Την κοίταξα, σηκώθηκα και κοίταξα το σφυγμό της. Τα χείλη της ήταν μπλε – μελανά και τα χέρια της ήταν σε ακαμψία. Προσπάθησα να τη σηκώσω αλλά ήταν  πολύ βαριά. Έπαθα σοκ. Βγήκα από το δωμάτιο. Ο Νιλολάι ήταν στο διάδρομο και μου είπε «τι γίνεται;». Μπήκε στο δωμάτιο και αυτός για να διαπιστώσει το ίδιο. Έχουμε καταλάβει και οι δυο  πως το παιδί έχει πεθάνει. Και τότε άρχισα να κλαίω, επειδή δεν μπορούσα να καταλάβω τι είχε γίνει.

Την είχα βάλει να κοιμηθεί και τη βρήκα νεκρή. Ο Νικολάι μου είπε ότι δεν φταίω εγώ και τότε μου αποκάλυψε  πως η μικρή είχε πρόβλημα με την κοιλιά της. Του το είχε πει λίγες ημέρες νωρίτερα, αλλά δεν μου το είπε για να μην ανησυχήσω. Όταν έπεσα για ύπνο το παιδί ήταν ζωντανό. Το σκέπασα με ένα πάπλωμα. Το άφησα εκεί για πολλές ώρες, μπορεί 16 -20 ώρες, δεν ξέρω (…) Ο Νικολάι μου είπε πως εγώ είχα την ευθύνη γιατί είμαι ναρκομανής και πρέπει να εξαφανίσω το παιδί. Είχα πάρει μεγάλη δόση ναρκωτικών. Ήμουν σοκαρισμένος, δεν είναι λίγο να δεις το παιδί σου νεκρό», φέρεται να είχε πει μεταξύ άλλων στην απολογία του ο πατέρας της μικρής Άννυ.

Τα μεγαλύτερα από τα εγκλήματα του καλοκαιριού όπως καταγράφηκαν στον Τύπο

Παρασκευή 3 Ιουλίου. Ο Α. Κουτσογιαννάκης σκοτώνει με κυνηγετικό όπλο μέσα στο αυτοκίνητό της και μπροστά στα μάτια του αρραβωνιαστικού της την Παναγιώτα Βαλτετσιώτη, αδελφή της πρώην γυναίκας του, και αυτοκτονεί. Αιτία το ερωτικό πάθος.

Παρασκευή 4 Ιουλίου. Συμπλοκή αστυνομικών με οικογενειακή οργάνωση που κατηγορείται για ζωοκτονίες και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών στην Ανώπολη Σφακίων. Επίθεση με αλυσίδες κατά αντίδικων δικηγόρων από τον Σ. Κτενίδη στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Τρίτη 8 Ιουλίου. Ο 19χρονος Αλβανός Αϊτμοντ Πάσα μαχαιρώνει τον Γιώργο Βιδιαδάκη για 40.000 δρχ. Αλβανοί οπλισμένοι με Καλάσνικοφ τραυματίζουν χωρίς λόγο κτηνοτρόφο στην Καλή Βρύση Καστοριάς.

Παρασκευή 11 Ιουλίου. Ο Β. Νέστορας, σεσημασμένος κακοποιός, ρίχνει χειροβομβίδα σε περιπολικό και τραυματίζει σοβαρά δύο αστυνομικούς στην Ημαθία.

Τρίτη 15 Ιουλίου. Εκτέλεση του λοχαγού Ε. Ζέππου από δύο πιστολέρο που είχαν στήσει καρτέρι δύο τετράγωνα από το σπίτι του στην Καλλίπολη. Στο Ηράκλειο ο 61χρονος Π. Φραγκούλης πυροβολεί την εν διαστάσει σύζυγό του Μαρία γιατί δεν γύριζε κοντά του και αυτοκτονεί. Η Μαρία Φραγκούλη διαφεύγει τον κίνδυνο. Ο 65χρονος συνταξιούχος Ε. Κατσάνος σκοτώνει από ζήλια τη σύζυγό του στο Λαύριο. Στη Δραπετσώνα δύο υπερήλικα αδέλφια πέφτουν θύματα ληστείας και ο ένας αφήνει την τελευταία του πνοή από πνιγμό.

Πέμπτη 17 Ιουλίου. Η 77χρονη Αννα Θεολόγου άφησε την τελευταία της πνοή όταν ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι της στην περιοχή του Ψυρρή της έφραξαν το στόμα και τη μύτη.

Τρίτη 22 Ιουλίου. Η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού, εκτελεί τον Αρχιμανδρίτη Ανθιμο στη Νέα Σμύρνη.

Κυριακή 27 Ιουλίου. Αγριο έγκλημα στο δημόσιο ψυχιατρείο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, όταν ο Α. Λασκάνης, τρόφιμος του ιδρύματος, δολοφόνησε με σιδερένιο λόστο την Πολυχρονία Στεφανίδου, επίσης τρόφιμο του ιδρύματος.

Παρασκευή 1 Αυγούστου. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου σκοτώνει τον 35χρονο Σωτήρη Γιαλαμά με τον οποίο συζούσε η 20χρονη κόρη του Ελευθερία γιατί διαφωνούσε με τον δεσμό τους. Ο Αθ. Μπαντής, λογιστής, μαχαίρωσε τον 12χρονο γιο του γιατί του αντιμίλησε μέσα στο σπίτι τους στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Ο αρχιτέκτονας Γ. Νικολαΐδης, πατέρας δύο παιδιών, διαπράττει ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην οδό Βασ. Ολγας 10, στη Θεσσαλονίκη. Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν είπε ότι τον έκανε ληστή η ανεργία.