«Ξεκινάμε από το γεγονός ότι το ψήφισμα 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1993, περιέχει απευθείας αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με το θέμα της ονομασίας της FYROM. Αυτό πρέπει να τηρηθεί. Οταν συμβεί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών και οργανωτικών», εξήγησε.

Ο διπλωμάτης διευκρίνισε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της «Μακεδονίας» μποϊκόταραν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018.

«Αυτό δείχνει ότι η διαίρεση της κοινωνίας σε αυτή τη χώρα έχει ενταθεί. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να μην δεν έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες σε μια τόσο εκρηκτική περιοχή όπως είναι τα Βαλκάνια», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούν να την κατηγορήσουν, σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρεται να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη ‘Μακεδονία’ ή στα Βαλκάνια», ισχυρίστηκε ο ρώσος πρεσβευτής.

«Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει με μια σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, δηλαδή εκτός του νομικού πλαισίου, όπως υπογράμμισε επανειλημμένα ο πρόεδρος της ‘Μακεδονίας’, Γκιόργκε Ιβάνοφ. Αντί να λύσει ένα παλιό πρόβλημα, η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να προκαλέσει πολλά νέα», είπε ο Μπαζντνίκιν.