Ένας μισοχτισμένος οικισμός στην Τουρκία που αποτελείται από εκατοντάδες μίνι κάστρα πέτυχε σήμερα (1/2) την αναστολή εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης πτώχευσης, καθώς οι πιστωτές του ψήφισαν υπέρ της συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου από την αρμόδια κατασκευαστική εταιρεία.

Οι εμπνευστές του Burj al Babas, που δεσπόζει σε μια λοφώδη περιοχή σε απόσταση 200 χλμ ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, το είχαν φανταστεί ως έναν οικισμό με πολυτελείς κατοικίες ίδιου ακριβώς χρώματος, που θα έμοιαζαν με κάστρα με γκρίζους πυργίσκους και θα χτίζονταν γύρω από ένα εμπορικό κέντρο κι ένα ξενοδοχείο.

Όμως, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των οικοδομικών αδειών είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους κατασκευής, καθώς η πτώση της λίρας οδήγησε στα ύψη τις τιμές των υλικών. Η εταιρεία, όπως και άλλες κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία, ένιωσαν τις επιπτώσεις της πτώσης της ισοτιμίας και της αύξησης των επιτοκίων.

Οι εργασίες στο θέρετρο σταμάτησαν πέρυσι, προτού ολοκληρωθούν τα 732 σπίτια και η εταιρεία κήρυξε πτώχευση.

Σήμερα, ωστόσο, οι περισσότεροι από τους πιστωτές της εταιρείας Burj al Babas έδωσαν το πράσινο φως προκειμένου να συνεχιστεί η οικοδόμηση του συγκροτήματος στην πόλη Μουντουρνού, χρησιμοποιώντας κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, όπως εξήγησε ο δικηγόρος της εταιρείας Ουζγκούρ Γιανάρ στο Reuters.

Εντούτοις, η απόφαση αυτή δεν ικανοποίησε όλους τους εν δυνάμει ιδιοκτήτες των οικιών-καστρών.

Σχεδόν οι μισές από τις κατοικίες, με τιμή μεταξύ 300.000-550.000 δολαρίων έκαστη σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, αγοράστηκαν από Κουβεϊτιανούς.

Ένας δικηγόρος από το Κουβέιτ που εκπροσωπεί τους αγοραστές περισσότερων από 70 κάστρων, δήλωσε ότι η εταιρεία απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που είχε δώσει στους πελάτες της, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ότι θα ολοκληρώσει το έργο.

«Δεν στηρίζουμε την απόφαση που ελήφθη σήμερα» είπε ο Φαουάζ αλ Μουταϊρι.

«Η εταιρεία αθέτησε τον λόγο της σε τόσες πολλές ρήτρες, επομένως δεν τους έχουμε τώρα καμία εμπιστοσύνη».