Σε αποκαλύψεις για το τι έχει γίνει με το σκάνδαλο της Novartis μετά τη σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα, προβαίνει ο δικηγόρος του. Ο Θεόδωρος Μαντάς, συνήγορος του καθηγητή, Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο στις 30 Δεκεμβρίου και του απαγορεύτηκε η έξοδος ενώ του απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες για το σκάνδαλο, μίλησε στο Θέμα 104,6 κι έθεσε σειρά ερωτημάτων:

«Πώς ένα πρόσωπο που για πάνω από ένα χρόνο έχει την έννομη προστασία του προστατευόμενου μάρτυρα σε μια τόσο μεγάλη υπόθεση, όπως είναι αυτή της Novartis, μέσα σε λίγες ώρες αποκαθηλώνεται από την ιδιότητα του μάρτυρα και υποπίπτει στην ιδιότητα του κατηγορουμένου και μάλιστα με βαρύτατη κατηγορία με εξοντωτική επαπειλούμενη ποινή;» αναρωτήθηκε ο Θεόδωρος Μαντάς και συνέχισε:

«Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις η εισαγγελία Διαφθοράς να έχει ενεργήσει σωστά. Ή εσφαλμένα τον ενέταξε στην κατάσταση προστατευόμενου μάρτυρα αν και υπήρχαν σε βάρος του στοιχεία επιβαρυντικά ή σωστά τον ενέταξε και εντελώς εσφαλμένα σήμερα τον αποκαθηλώνει και τον καθιστά βασικό κατηγορούμενο. Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να έχουν ενεργήσει σύννομα. Μόνο η Εισαγγελία μπορεί να το απαντήσει».

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά «υπάρχουν δύο σκέλη που διαμορφώνουν ένα καινούριο τοπίο στη συγκεκριμένη υπόθεση:

1ον: Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται αποτελεί σοβαρό πλήγμα στον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα λειτουργεί αποτρεπτικά η συμπεριφορά αυτή. Ποιος θα δεχτεί να μπει στο καθεστώς αυτό; Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο.

Και 2ον: Αν κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας έχει δώσει καταθέσεις και μετά γίνεται κατηγορούμενος, τότε οι καταθέσεις του έχουν απόλυτη ακυρότητα».

Αναφερόμενος στα γεγονότα που σημειώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας μπλόκαραν τον Νίκο Μανιαδάκη -προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση Novartis- την ώρα που ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο εξωτερικό κατάσχοντας το διαβατήριό του, ο κ. Μαντάς είπε για τον πελάτη του ότι «δεν υπήρχε κάτι που να μην του επιτρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό».

«Το να ταξιδεύει στο εξωτερικό ήταν κάτι εξαιρετικά σύνηθες και σε γνώση της Εισαγγελίας Διαφθοράς όλους τους προηγούμενους μήνες» επισήμανε.

«Κάποιος που προτίθεται να διαφύγει στο εξωτερικό το κάνει με αυτόν τον πομπώδη τρόπο, σιγά μην έκανε και τρέιλερ στα δελτία ειδήσεων. Υπήρχε ένας προσανατολισμός για λόγους επαγγελματικούς να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, πράγμα που ήταν γνωστό» .

Στο ερώτημα για το αν δεχόταν πιέσεις για να πει συγκεκριμένα πράγματα τόνισε:

«Προφανώς δεν περιμένετε απάντηση…

«Το αναμφισβήτητο είναι ότι υπήρξε προστατευόμενος μάρτυρας. Για Ελληνα πολίτη που υπήρξε για μία μέρα της ζωής του προστατευόμενος μάρτυρας δημοσιοποιούμε την εικόνα και τα στοιχεία του. Οι απαντήσεις δικές σας!» είπε ο κ. Μαντάς σχολιάζοντας την κίνηση του Παύλου Πολάκη να αναρτήσει τη φωτογραφία του Νίκου Μανιαδάκη.