Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ολοκλήρωσε τις εργασίες της σχετικά με τις τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ και προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και των επτά τροπολογιών επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος που κατέθεσαν βουλευτές κομμάτων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης τις τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και οι οποίες αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε τρεις από τις επτά τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε την τροπολογία στην οποία αναφέρεται ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Η διάκριση

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή, «με την τροπολογία αυτή γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της υπηκοότητας και της εθνότητας» των πολιτών της χώρας.

Ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν τίθενται σε ισχύ εάν η Ελλάδα δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία που κατέθεσαν αλβανοί βουλευτές, στην οποία αναφέρεται ότι τα κρατικά σύνορα της χώρας είναι τα υφιστάμενα σύνορά της με την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και το Κόσοβο». Όπως ανέφερε στη συζήτηση ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντρέι Ζερνόφσκι, με την τροπολογία αυτή, η χώρα αναγνωρίζει και επίσημα την πραγματικότητα ότι έχει νέο γείτονα, την Δημοκρατία του Κοσόβου.

Από τις εργασίες της Επιτροπής απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος μεταφέρεται πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι, θα συγκληθεί μάλλον στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της περίπου στις 15 Ιανουαρίου, με την σχετική ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος.

Για την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών από την Ολομέλεια της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

«Συγχωροχάρτι» Ζάεφ στους αποστάτες του VMRO

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη, ομόφωνα ψηφίστηκε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ ο νόμος για τη χορήγηση αμνηστίας σε ορισμένους από αυτούς που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017, κίνηση από τη οποία ο Ζάεφ προσβλέπει στη στήριξη των «8» που ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που έχουν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του VMRO-DPNNE για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είχαν θέσει ως όρο στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ τη χορήγηση αμηνηστίας τουλάχιστον σε μέρος όσων συμμετείχαν στα επεισόδια στη Βουλή, προκειμένου να συνεχίσουν τη στήριξή τους στην κοινοβουλευτική διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα επεισόδια στη Βουλή τον Απρίλιο του 2017 είναι και τρεις από τους οκτώ αυτούς βουλευτές της αντιπολίτευσης, στους οποίους, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα χορηγηθεί αμνηστία.

Η στήριξη αυτών των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι απαραίτητη στον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου αυτός, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.