Πρωτοβουλία για την επιβολή μέτρων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας έχουν αναλάβει οι αμερικανοί Γερουσιαστές, στο πλαίσιο της υπόθεσης δολοφονίας του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

«Υπάρχει το momentum» επιβεβαίωσε ο Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετά το πέρας της συνεδρίασης για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.

«Δεν στηρίζουν όλη αυτή την προσπάθεια, αλλά θα ήθελα να φθάσουμε στο στάδιο της ακρόασης» έσπευσε να προσθέσει.

Οι Γερουσιαστές έχουν ταχθεί υπέρ τριών προτεινόμενων μέτρων: α) την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον διεθνή συνασπισμό στον πόλεμο της Υεμένης, β) την αναστολή των πωλήσεων όπλων προς το Ριάντ, γ) την έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα επιρρίπτει την ευθύνη της δολοφονίας στον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

​Αν και αρκετοί Γερουσιαστές έχουν «δείξει» τον Σαουδάραβα πρίγκιπα ως υπεύθυνο για την εκτέλεση του Κασόγκι, ο πρόεδρος Τραμπ έχει ταχθεί στο πλευρό του, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα παραμείνει στο πλευρό του Ριάντ.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Αρχικά, το Ριάντ απέρριπτε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, προτού παραδεχθεί ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και τεμαχίστηκε, χωρίς βέβαια ο Σαλμάν να έχει γνώση.