Υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, ενώ επικρατεί επιφυλακτικότητα ενόψει της συνεδρίασης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ο οποίος αναμένεται να αποφασίσει μείωση της παραγωγής.

Στις 07:31 (ώρα Ελλάδας), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο πετρέλαιο μπρεντ υποχωρούσαν κατά 52 σεντς, ή 0,8%, στα 61,04 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό υποχωρούσαν κατά 51 σεντς, ή 1%, στα 52,38 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με χρηματιστές, οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται αρνητικά από τις απώλειες που καταγράφονται στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Από τις αρχές Οκτωβρίου, το αργό πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας του εν μέσω αύξησης της παραγωγής και φόβων ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα.

Σήμερα συνεδριάζει στη Βιέννη ο ΟΠΕΚ προκειμένου να καθορίσει την πολιτική του για την παραγωγή. Η παραγωγή αργού από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ έχει αυξηθεί κατά 4,1% από τα μέσα του 2018, στα 33,31 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή αργού από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς του κόσμου – τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ – έχει αυξηθεί κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα τέλη του 2017, στα 56,38 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καλύπτοντας σχεδόν το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Η Ρωσία, από τους βασικότερους παραγωγούς πετρελαίου που δεν είναι όμως μέλος του ΟΠΕΚ, θα συναντηθεί με τον οργανισμό αύριο προκειμένου να συζητήσουν τα επίπεδα παραγωγής. Κατά τη συνάντηση αυτή αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

«Οι αγορές… πιστεύουν ότι η συμφωνία για μείωση της παραγωγής θα είναι της τάξης του 1 έως 1,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα», ανέφερε σήμερα η τράπεζα ANZ.