Βετεράνοι Βρετανοί στρατιώτες οι οποίοι υπηρέτησαν στην Κύπρο τη δεκαετία του 1950, ίσως προσαχθούν εκ νέου ενώπιον Δικαστηρίου για βασανισμούς και κακοποιήσεις πολιτών στη χώρα μας.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα τη Daily Mail, μετά και την μήνυση 40 χιλιάδων Κενυατών κατά της βρετανικής Κυβέρνησης, για κακομεταχείριση πολιτών την περίοδο που η χώρα ήταν υπό τον έλεγχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτό ενδεχομένως να ανοίξει την πόρτα και για υποθέσεις, μαρτυρίες, αλλά και νέα στοιχεία που θα προκύψουν και από άλλες χώρες που ήταν

υπό αποικιοκρατικό έλεγχο, όπως είναι η Κύπρος και η Μαλαισία.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν βρει αποδεικτικά στοιχεία, τότε η υπόθεση, που είχε απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ίσως ανοίξει και πάλι.

Ειδικοί πάντως αναφέρουν πως οι βετεράνοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένη ηλικία και μία δικαστική διάνοιξη θα επιβάρυνε την υγεία τους.

Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές, την ίδια ώρα που αρχηγοί του στρατού κάλεσαν την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, να θεσπίσει καθεστώς περιορισμών, για αποφυγή διώξεων για εγκλήματα που έχουν ήδη διαπραχθεί.

Πηγή: philenews / DailyMail