Αρχισε η υποβολή των αιτήσεων για την πρώτη φάση του προγράμματος επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας», που υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση αφορά 6.000 θέσεις για ανέργους, κατόχους πτυχίου, μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού, ηλικίας έως 39 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η κατεύθυνση των ανέργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης σε κλάδους αιχμής έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, παράλληλα, όμως, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ανάσχεση του brain drain.  «Η μεταποίηση, η βιομηχανία και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρήσεων που εντάσσονται στους εν λόγω κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον ΟΑΕΔ.

Διευκρινίζεται πως η επιδότηση θα είναι συνολικής διάρκειας 15 μηνών ενώ θα καλύπτει μέχρι και το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Ετσι, η χρηματοδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

– έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ)

– έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ)

– έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1.600 ευρώ)

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί σε απόλυση του προσωπικού τους κατά το τελευταίο τρίμηνο πριν από την αίτηση υπαγωγής της στο πρόγραμμα και όσες δεν έχουν προβεί σε αλλαγή του αριθμού των εργαζομένων που είχαν κατά την ημερομηνία αίτησης στη διάρκεια των 15 μηνών. Τέλος, η διατήρηση της θέσης εργασίας για τρεις μήνες μετά το πρόγραμμα ορίζεται υποχρεωτική.