Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της εντασης καλει Ρωσία και Ουκρανία ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στην Κυριακάτικη Welt.

Στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ απορρίπτει μάλιστα έμμεσα το αίτημα του Κιέβου για αποστολή πολεμικών πλοίων στη χερσόνησο της Κριμαίας, απευθύνοντας έκκληση για μετριοπάθεια και στις δυο πλευρές : «Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι ότι όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της εντασης », δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ στην Die Welt της Κυριακης πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα ο Στολτενμπεργκ καλει τη Μόσχα να διασφαλίσει «απρόσκοπτη πρόσβαση στα ουκρανικα λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα και ελεύθερη διάβαση στο στενό του Κερτς ». Οπως λέει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ : «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά των ουκρανικών πλοίων και των ναυτικών. Αυτό το περιστατικό υπενθυμίζει τον πόλεμο που συνέβη εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ουκρανία. »

«Η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τους κρατούμενους ναυτικούς της Ουκρανίας και τα κατασχεθέντα πλοία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας.