Μιλώντας για τη γεώτρηση στο οικόπεδο «10», τις ενδείξεις για φυσικό αέριο, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της Exxon Mobil στην περιοχή, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας στέλνει μήνυμα με σαφείς αποδέκτες.

Ο κ. Ασπρεϊ, με συνέντευξη που παραχώρησε στο Sigmalive, ξεκαθαρίζει ότι οι τουρκικές απειλές δεν εκτροχιάζουν τον αμερικανικό κολοσσό από τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Είμαστε γνώστες των γεωπολιτικών εντάσεων»

«Είμαστε γνώστες των γεωπολιτικών εντάσεων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Δεν είναι καινούργιες και συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτές μπορούν να επιλυθούν μόνο από τις κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι, μαζί με τον εταίρο μας, την Qatar Petroleum, σε αυτό που κάνουμε, δηλαδή τη διεξαγωγή των εργασιών στο οικόπεδο “10”, το οποίο εξάλλου βρίσκεται εκτός της αμφισβητούμενης περιοχής», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πρωταρχικές ενδείξεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου στα σπλάχνα της Δελφύνης ήταν κάτι περισσότερο από σαφής.

«Εχουμε ξεκινήσει πριν από μερικές εβδομάδες. Είμαστε ακόμα στα ρηχά. Εχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τον στόχο, και πριν δούμε αν υπάρχει φυσικό αέριο εκεί και ποιες είναι οι πραγματικές ποσότητες. Φυσικά, η παρουσία κοιτασμάτων, όπως το Ζορ στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενθαρρυντική», ανέφερε.

Μιλώντας για τον East-Med, είπε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για μεταφορά του φυσικού αεριού στην Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός με άλλες επιλογές. Βασική συνισταμένη, βέβαια, είναι πάντοτε η βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

«Μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»

«Ο East-Med είναι ένας μεγαλύτερος αγωγός που έχει προταθεί και φτάνει μέχρι την Ελλάδα, ενώ το φυσικό αέριο μπορεί να εξαχθεί μέσω της υγροποίησης, το ονομαζόμενο LNG, και να μεταφέρεται με πλοία. Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αποκλειστικές, μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό διάφορες από αυτές. Θα πρέπει να μελετηθούν στο μέλλον, ανάλογα με τη βιωσιμότητα της αγοράς, για να δούμε ποιες επιλογές υπάρχουν», υπογράμμισε.

Τα κυπριακά κοιτάσματα αλλά και κατ’ επέκταση η Ανατολική Μεσόγειος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και όχι μόνο.

«Σαφώς, οποιεσδήποτε νέες ανακαλύψεις, είτε αυτές είναι στο θαλασσοτεμάχιο “10”, ή αλλού στην Κύπρο ή σε άλλες περιοχές , και η ανάπτυξή τους θα μπορούσαν να μετατρέψουν την περιοχή σε σημαντική νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη και πέραν από αυτή», υποστήριξε.

Δείτε τη συνέντευξη: