Στο 37,23% έφτασε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στο ψευδοκράτος, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η «κεντρική τράπεζα».

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι στα στοιχεία που έδωσε η «κεντρική τράπεζα» για το τρίτο τρίμηνο της τουρκοκυπριακής οικονομίας, ο πληθωρισμός τον περασμένο Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ήταν 20,3%, 29,88% και 37,23%, αντίστοιχα. Το ποσοστό Σεπτεμβρίου είναι το μεγαλύτερο από το 2002, σημειώνει η «κεντρική».

Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο ήταν 14,64%, τον Αύγουστο 24,29% και τον Σεπτέμβριο 31,99%.

Στο φετινό τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, ο «κρατικός» προϋπολογισμός, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, είχε μείωση.

Στο μεταξύ, η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι την Πέμπτη το δολάριο σημείωσε το χαμηλότερο του τελευταίου τετραμήνου φτάνοντας τις 5,13 τουρκικές λίρες, και προσθέτει ότι στις 31 Αυγούστου η στερλίνα αντιστοιχούσε σε 8,5 τουρκικές λίρες και την Πέμπτη 6,59 ενώ το ευρώ έχει πέσει στις 5,85 τουρκικές λίρες.

Σε σχέση με τις συναλλαγματικές τιμές στις 31 Αυγούστου, η εφημερίδα παρατηρεί ότι η υποχώρηση των ξένων νομισμάτων έναντι της τουρκικής λίρας έφτασε στο 31%, ωστόσο αυτό δεν έχει αντικατοπτριστεί στις τιμές των προϊόντων, σε πολλά από τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από