Τα πρώτα αποτελέσματα μιας πρωτοποριακής συνεργασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το ΕΚΠΑ παρουσιάστηκαν την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση, στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της συνεργασίας αυτής, όπως το έθεσε στην ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου είναι η επιστημονική έρευνα να καταστεί πολύτιμο εργαλείο και εφόδιο για τους παραγωγούς του Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Αιγαίου χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα του τμήματος Χημείας και το τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, για το λάδι, το μέλι, τη βιοποικιλότητα (αρωματικά φυτά) και τα υποπροϊόντα του σταφυλιού.

Όπως είναι γνωστό, το ελαιόλαδο της Λέσβου είναι ένα από τα καλύτερα που παράγονται στην Ελλάδα με κορυφαία βιοδραστικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αυτό που επιδιώκει μεταξύ άλλων η έρευνα του ΕΚΠΑ είναι να γίνει – για πρώτη φορά – μια ενδελεχής καταγραφή και χαρτογράφηση των βιοδραστικών που περιέχει αλλά και να ανιχνευτούν οι πιθανές ευεργετικές ιδιότητες αυτών των χαρακτηριστικών.

Η έρευνα ωστόσο δεν αφορά μόνο στο λάδι αλλά σε όλα τα ιδιαίτερα προϊόντα των νησιών του Βόρειου Αιγαίου και με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί των νησιών θα αποκτήσουν ένα διπλό πλεονέκτημα: Αφενός μεν, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων τους θα τους προσδώσει ταυτότητα και ιδιαίτερη αξία στην αγορά, κάτι μου σημαίνει καλύτερες τιμές και μεγαλύτερο εισόδημα. Αφ’ ετέρου δε, η έρευνα θα αποτελέσει και έναν «μπούσουλα» για την ίδια την παραγωγή, αφού μέσα από την καταγραφή θα αποκτήσουν σαφή εικόνα για τις περιοχές, τα υψόμετρα, τις κλιματικές συνθήκες και τις ποικιλίες μέσα από τις οποίες θα μπορέσουν να πετύχουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση των βιοδραστικών χαρακτηριστικών των προϊόντων τους.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην ομιλία της αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αξία των εξειδικευμένων ερευνητικών προγραμμάτων, αφού μέσα από αυτά όχι μόνο πιστοποιείται η αυθεντικότητα των προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης νέων προϊόντων με βάση τα ερευνητικά αποτελέσματα. «Μόνο έτσι μπορεί, θα μπορέσει ο τομέας της αγροδιατροφής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αναπτυχθεί ανταγωνιστικά σε αγορές και του εξωτερικού, με προϊόντα τα οποία θα έχουν εξαιρετικά και καινοτόμα χαρακτηριστικά ποιότητας». Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Κ. Δημόπουλου. Επίσης, ομιλίες έκαναν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σ.Ε.Β.Τ. και μέλος του Συμβουλίου Καθοδήγησης της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «FoodFor Life», Ρόδιος Γαμβρός, ο καθηγητής του τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λέανδρος Σκαλτσούνης.